Weduwe van Erik De Vlaeminck sleept Karl Vannieuwkerke en Roland Liboton voor de rechtbank

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 28 reacties
Weduwe van Erik De Vlaeminck sleept Karl Vannieuwkerke en Roland Liboton voor de rechtbank
Foto: © photonews

Presentator Karl Vannieuwkerke en ex-wereldkampioen veldrijden Roland Liboton worden vandaag in de rechtbank van Veurne verwacht. De reden? Marina Swyngedauw, de weduwe van Erik De Vlaeminck, sleept beide heren voor de rechter na een fragment uit Extra Time Koers.

"Het draait allemaal rond een uitzending van Extra Time Koers", legt Vannieuwkerke uit in Het Nieuwsblad. "Sven Nys was uitgenodigd. Hij had een artikel bij waarin Liboton een en ander uit de doeken deed over doping­gebruik in het veldrijden. Ik polste of Nys meer over het onderwerp kwijt wou. 'Als je A zegt moet je B zeggen, Sven', zei ik. Maar daar is Nys niet op ingegaan."

Maar Swyngedauw kon er niet om lachen. "Toch is het die zin die bij de weduwe van Erik De Vlaeminck in het verkeerde keelgat is ­geschoten. Ik ben daarover ondervraagd en dat is het, wat mij betreft." Het betrof overigens een artikel van Liboton in 2017 waarbij hij zegt dat De Vlaeminck op een 'niet-koosjere manier' de wereldtitel van 1970 en 1971 won.

'Nooit betrapt'

Erik De Vlaeminck werd nooit betrapt op het gebruik van doping. En dus is de weduwe de insinuaties grondig beu. "Er waren toen ook al dopingcontroles en Erik werd op die wedstrijden nergens van beschuldigd, laat staan betrapt. Het is niet omdat Erik er niet meer is dat je zomaar van alles en nog wat over hem kan zeggen en schrijven."

Swyngedauw liet nu zowel Liboton als Vannieuwkerke dagvaarden. Al gaat Vannieuwkerke dinsdag niet naar Veurne. "Mijn cliënte heeft een klacht ingediend bij een ­onderzoeksrechter voor het besmetten van de nalatenschap van haar overleden echtgenoot", zegt haar raadsvrouw. "Zowel in persartikels als op tv worden kwetsende zaken over Erik De Vlaeminck geschreven en gezegd, terwijl de betrokkene zich onmogelijk kan ver­dedigen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties