De Dauphiné gaat toch al een kleine Ronde van Frankrijk worden

De Dauphiné gaat toch al een kleine Ronde van Frankrijk worden
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Met een etappe van 142 kilometer van Aurillac naar Jussac gaat de Dauphiné van start. Het zwaartepunt ligt vooral in het tweede deel van de rittenkoers. Dan krijgen we enkele ritten voorgeschoteld die ons al een voorproefje moeten geven van wat ons straks in de Tour te wachten staat.

De Ronde van Zwitserland is uiteraard ook een voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk, maar toch is het vooral de Dauphiné die als een waardemeter kan tellen. Heel wat van de favorieten tekenen immers present en zullen ook al enigszins hun kaarten op tafel moeten leggen in de zware bergetappes die ingelast zijn door de ASO.

Toegegeven: de eerste dagen - hoewel lastig - zijn misschien eerder een inloopperiode voor de grote namen uit het klassement. Maar vanaf dag vier in Roanne tot de laatste finish in Champéry zijn ze - uitgezonderd nog één sprinterskans - aan zet. Meerdere uitgesproken kopmannen voor de Tour zullen mekaar dus ook al in deze Dauphiné bekampen.

FROOME EN QUINTANA ONBETWIST

Bij Ineos is het voor Thomas immers een lange weg om tijdig in vorm te geraken: daar trekken ze voluit de kaart Chris Froome en die mag dus al eens laten zien dat dit terecht is. Nairo Quintana roept ook luidkeels dat hij de enige kopman is bij Movistar. Landa moet zich dus niet teveel illusies maken. Het sterke blok van AG2R is ook van de partij met de mannen die straks Bardet ook in de Tour moeten omringen.

De sterke beurt die AG2R als team vorig jaar in de Tour maakte, doet hopen op meer. Adam Yates krijgt de kans om aan te tonen dat hij dè man is bij Mitchelton-Scott, na de mindere Giro van zijn broer. Bij wie Dauphiné en Tour wel een heel ander objectief hebben is Tom Dumoullin. De Nederlander van Sunweb moet de komende week vooral conditie opbouwen om dan in de zomer weer te kunnen scoren.

TREKT FUGLSANG DE LIJN DOOR?

Misschien kan hij zich al eens testen in de tijdrit van en naar Roanne, die al voor aardige tijdritverschillen kan zorgen. De klassementsmannen kunnen helemaal hun ei kwijt in de rit naar Saint-Michel-de-Maurienne, een etappe met liefst acht beklimmingen in de laatste 140 kilometer. Mogelijk mengt ook Jakob Fuglsang, uitblinker uit het voorjaar die ook wil oogsten in het rondewerk, zich in de debatten.

De zevende etappe is de koninginnenrit, met aankomst boven op de Montée de Pipay. Vooraf gegaan door de Granier en de Marcieu. Vuurwerk verzekerd. Eindigen doen we met een korte rit en een slotklim naar het Zwitserse ski-oord Champéry. Het parcour is dermate zwaar dat de favorieten zich niet kunnen wegsteken. Niet schrikken dus als we in de Tour grotendeels dezelfde gevechten te zien krijgen dan in de Dauphiné.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties