Het staat 11-10 in de strijd tussen Van der Poel en Van Aert, maar hoeveel rechtstreekse duels zaten daarbij?

Koen Frans
Koen Frans
| 8 reacties
Het staat 11-10 in de strijd tussen Van der Poel en Van Aert, maar hoeveel rechtstreekse duels zaten daarbij?

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Voor aanvang van de Scheldecross in Antwerpen staat Mathieu van der Poel 11-10 voor in het zegeklassement tegen grote concurrent Wout van Aert. De wereldkampioen kan dit weekend dus de bordjes in evenwicht brengen.

Wout van Aert begon dit seizoen al te oogsten in september. De wereldkampioen van Crelan-Vastgoedservice won in Geraardsbergen en drie keer op Amerikaanse bodem: Waterloo, Las Vegas en Iowa. Belangrijke kanttekening: Mathieu van der Poel reed in die crossen niet mee. Van Aert begon zo met een 4-0 voorsprong aan het seizoen.

Begin oktober dook Van der Poel in Gieten voor het eerst weer het veld in. De Nederlandse kampioen won voor eigen volk, Van Aert eindigde tweede. Een week later won Van der Poel ook in Meulebeke, de zieke Wout van Aert werd toen pas negende. Een dag later won Van Aert wél in Ronse. Van der Poel werd daar vierde. Intussen staat het 5-2 voor Wout van Aert, maar 1-2 voor Van der Poel in de rechtstreekse duels.

Nog in oktober wint Van Aert in Boom (Van der Poel wordt tweede) en Ardooie (zonder Van der Poel) en wordt hij tweede in Kruibeke (na Vanthourenhout), Zonhoven en Valkenburg (tweemaal na Van der Poel). Zo staat het vlak voor het Europees Kampioenschap 7-4 voor Van Aert en 2-4 voor Van der Poel in de rechtstreekse duels.

November is voor Van der Poel

Het Europees Kampioenschap wordt verrassend gewonnen door Toon Aerts. Op 1 november wint Van Aert de Koppenbergcross, Van der Poel zakt daar helemaal door het ijs. Maar in de andere crossen in november deelt Van der Poel de lakens uit. Hij klopt Van Aert vier keer in een rechtsreeks duel, de wereldkampioen wordt telkens tweede. Tussendoor wint Van der Poel ook nog de GP van Brabant, waar Van Aert niet aan deelnam. Zo staat het 8-9 qua aantal seizoenszeges en 3-8 voor Van der Poel in de races waarin ze beide aan de start verschenen.

In december wint Van Aert in Spa en Essen, Van der Poel wordt er tweede en zestiende. Ook Van der Poel wint twee keer in december, namelijk in Overijse en Mol. En je raadt het al: Van Aert werd telkens tweede. Zo zitten we aan een voorlopige 10-11 tussenstand in het voordeel van de Nederlander. Maar als je alleen naar het aantal rechtstreekse duels kijkt, leidt Van der Poel met duidelijk 5-10 cijfers. De Nederlander won 11 van de 17 crossen waarin hij dit seizoen aan de start verscheen. Van Aert zit aan 10 op 22.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties