Analyse: kinderdroom wordt werkelijkheid, met dank aan mentale kracht én een nieuwe aanpak

Koen Frans
Koen Frans
| 16 reacties
Analyse: kinderdroom wordt werkelijkheid, met dank aan mentale kracht én een nieuwe aanpak
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Sanne Cant is wereldkampioene veldrijden. Bij haar achtste WK-deelname bij de elitedames heeft ze (eindelijk) prijs. Een bekroning voor haar wilskracht en haar liefde voor de sport. En het gevolg van een vernieuwde aanpak in de aanloop naar het WK.

De voorbije acht jaar was het vaak net niet voor de 26-jarige Sanne Cant op het WK veldrijden. Marianne Vos, die ook een geweldig palmares als wegwielrenster bij elkaar heeft gefietst, ging vaak (zeven keer om precies te zijn) met de bloemen aa de haal. "Ik heb de voorbije jaren een paar keer gevloekt omdat iemand die er minder recht op had met een titel ging lopen, maar ik weet ondertussen dat iedereen zijn eigen manier heeft", zei Cant daarover.

Ze werd een keer tweede en tweemaal derde. Tussendoor werd ze weliswaar acht keer op rij Belgisch kampioene. Maar op het WK stak er telkens iemand stokken in de wielen. Eerst was er de periode van alleenheerschappij van Marianne Vos. Vorig jaar ging ze ten onder aan de druk en was het de Nederlandse Thalita de Jong die mocht juichen. In 2015 was het de Française Pauline Ferrand-Prévot die met de wereldbekertrui ging lopen. Dit jaar oogde Cant meer onstpannen in aanloop naar het WK, dat vond ze zelf ook: "Zowel mentaal als fysiek sta ik sterker."

Stage in Spanje

Cant pakte het dit jaar anders aan. Ze sloeg de WK-manche in Fiuggi over en trok op stage naar Spanje. Een risico, dat wist ze zelf ook. "Evengoed kostte mij dat een goed klassement en heel wat prijzengeld, maar het was gewoon nodig. Ik wilde even geen druk, eens goed doortrainen en in het zonnetje mijn gedachten verzetten", zei ze daar vorige week over. En ze voelde dat het een goede beslissing was: "Ik voel me frisser en sterker dan vorig jaar."

En óf het de juiste keuze was. Cant reed een beresterk WK en vloerde in een beklijvend vrouw-tegen-vrouwgevecht topfavoriete Marianne Vos. "Ik kan het niet geloven", zei ze vandaag na de race. "Ik heb hiervan gedroomd sinds ik zes jaar was. Dit is de mooiste dag van mijn leven." Welverdiend, Sanne Cant. Welverdiend!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties