Het veldritseizoen van Wout Van Aert in vijf sleutelmomenten

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 11334 reacties
Het veldritseizoen van Wout Van Aert in vijf sleutelmomenten
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het veldritseizoen zit er helemaal op voor Wout Van Aert (Crelan-Charles). In cijfers moest Van Aert met 9-28 de duimen leggen voor Mathieu van der Poel, maar hij kon natuurlijk wel voor de derde keer op rij met de wereldtitel pronken.

Wielerkrant.be vatte het veldritseizoen van de wereldkampioen in vijf momenten samen.

1. Mislukte Amerikaanse tournee

Na een 2e plek in de eerste cross van het seizoen in Eeklo trok Van Aert naar de Verenigde Staten voor de Wereldbekers in Iowa en Waterloo. In Iowa werd Van Aert 14e na een complete off-day, een week later was het gevoel nog niet helemaal top en werd hij slechts 7e. Al speelde de hitte wel een rol. De wereldkampioen landde in België met een jetlag en een serieuze kater.

2. Eerste zege half oktober

Pas halverwege oktober sloeg de motor helemaal aan bij Van Aert. Na vijf podiumplaatsen - en vooral heel wat overwinningen van grote concurrent Mathieu van der Poel - pakte Van Aert de bloemen in de Kermiscross van Ardooie, al was de Nederlander er wel niet bij.

Twee dagen later won Van Aert wel de eerste klassementscross van het seizoen met de Superprestige in Boom, al bleef van der Poel niet van pech gespaard.

3. Sterke eindejaarsperiode na lange pauze

De eindejaarsperiode is altijd de drukste tijd van het seizoen voor de crossers. Maar de motor van Van Aert kwam eind december helemaal op toerental. Na een pauze van bijna drie weken, waarin hij paste voor het EK, kwam Van Aert herboren terug.

Van Aert won de Wereldbeker in Namen en amper een week later won hij in Sint-Niklaas, al was van der Poel er opnieuw niet bij. In Bredene was hij wel met voorsprong de betere van de Europese kampioen.

4. Belgische driekleur

Na een toch wat tegenvallend seizoen had Van Aert nog twee grote doelen: het BK in Koksijde en het WK in Valkenburg. Voor het Belgisch kampioenschap was iedereen zeker van: Van Aert zou opnieuw de Belgische driekleur veroveren in het zand. Pech zou zijn grootste tegenstander worden aan de Belgische kust.

Ene Laurens Sweeck maakte er toch nog een spannende strijd van, maar Van Aert mocht opnieuw pronken met de Belgische driekleur. 

5. 3 op 3 op het WK

Het seizoen kon alleen nog maar gered worden met een derde wereldtitel op rij in Valkenburg. De rest was geschiedenis. Van Aert had één van zijn sterkste dagen ooit op de fiets, terwijl zijn grote concurrent het helemaal liet afweten in eigen land.

Van Aert flitste met een voorsprong van meer dan 2 minuten naar goud. Het grote doel was gelukt. Nu is het reikhalzend uitkijken naar zijn eerste klassieke voorjaar.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties