De malaise van landen die vroeger wereldtitels haalden: "Totaal geen belangstelling" en "Geen geld meer in de cross"

De malaise van landen die vroeger wereldtitels haalden: "Totaal geen belangstelling" en "Geen geld meer in de cross"
Foto: © photonews

Het veldrijden, dat is meer dan ooit België en Nederland. In vroegere jaren zorgden landen als Duitsland, Zwitserland en Italië nog wel eens voor concurrentie. Die tijden lijken voorgoed voorbij.

In de jaren '90 hadden die landen nog wel eens een wereldkampioen, maar het verval is groot. Zeker in Duitsland, waar Marcel Meisen zelfs de enige prof is. "Er zijn geen renners meer in Duitsland, ook niet bij de jeugd, en er zijn ook geen grote wedstrijden meer. De televisie heeft totaal geen belangstelling en de overheid ook niet", legt Meisen uit in HLN.

CROSS VS MOUNTAINBIKE

Dat de nadruk op een andere discipline ligt, heeft in Zwitserland dan weer zijn gevolgen. "In Zwitserland is er helemaal geen geld meer in de cross", legt Julien Taramarcaz uit. "Vroeger wel, maar 25 jaar geleden is de focus verschoven naar het mountainbiken. Frischknecht heeft veel jonge mensen geïnspireerd. Qua populariteit heeft het mountainbike de cross volledig vervangen."

Een klein beetje hoop is er nog in Italië, maar dan enkel bij de vrouwen. "Vroeger deden Italiaanse vrouwen vooral mountainbike, nu willen ze ook crossen. Waarom de mannen achterblijven, weet ik niet. Ik weet alleen dat je elke week tegen de besten moet crossen", haalt Alice Maria Arzuffi aan. "Dus moet je naar België. Ik geloof niet dat er een andere weg is."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties