Kan jonge Brit zich binnen enkele jaren meten met de top?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Kan jonge Brit zich binnen enkele jaren meten met de top?
Foto: © photonews

Alleen aan de top. Dat moet het gevoel zijn dat overheerst bij Mathieu van der Poel. Er kan niet ontkend worden dat de Nederlander de veldritsport saai maakt voor de fans en de televisiekijkers, al blijft het wonderbaarlijk mooi om de technisch begaafde van der Poel aan het werk te zien.

Mathieu van der Poel wint zo goed als overal waar hij dit seizoen aan de start komt. Of je moet Lokeren en de Koppenberg buiten beschouwing laten. In de Rapencross bezeerde hij zijn enkel, om daarna een dag later in Gieten toch bijzonder makkelijk naar de overwinning te rijden. In de Koppenbergcross kende 'Matje' een offday en liet hij het hoofd hangen. 

Maar er is tegenwoordig niemand die de Nederlander het vuur aan de schenen kan leggen. Wout Van Aert zit met extrasportieve problemen. Het hoofd van de wereldkampioen is niet vrij, maar ook vorig jaar was te zien dat Van Aert slechts in enkele zwaardere crossen zijn voet naast die van zijn grote concurrent kon zetten. 

Toon Aerts maakte dit seizoen dan weer een grote stap en heeft de kloof tussen de 'grote twee' gedicht. Aerts lijkt een certitude om de komende 10 jaar mee het mooie weer te maken in het veldrijden. Maar op gelijke hoogte van fenomeen van der Poel komen, dat zit er wellicht niet in. 

Wat komt er aan bij de jeugd? 

Talenten zoals Mathieu en Wout worden slechts om de zoveel jaar geboren. En dus is het eigenlijk al wat uitkijken naar de jeugdcategorieën voor een nieuwe concurrent voor van der Poel. En dan is het in de eerste plaats uitkijken naar Tom Pidcock. De jonge Brit, afgelopen zomer vertrokken bij de Telenet Fidea Lions van Sven Nys, verraste in de zware Superprestige van Gavere met een knappe 4e plek. 

En dat op zijn 19 jaar. Dan is er een grote toekomst weggelegd. Al zal het nog moeten blijken of die toekomst in het veldrijden ligt. Pidcock lijkt één van de zovelen die als jonkie het mooie weer maakt in de modder, maar uiteindelijk op de weg terechtkomt. Ook niet zo onlogisch, eigenlijk. Pidcock won Parijs-Roubaix al bij de junioren. 

Iserbyt? 

Eli Iserbyt is 'the coming man' van de Belgische natie. Dat de West-Vlaming talentvol is, weten we. Maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Van Aert en van der Poel erop hun 21e wel al helemaal stonden bij de profs. Iserbyt heeft nog progressiemarge, maar moet nu al vaker opboksen tegen een 2 jaar jongere Pidcock, die van het jaar '99 is. Heeft Groot-Brittannië de sleutel in handen? 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties