Favorieten Tour de France 2023

Favorieten Tour de France 2023

Zoals steeds is het in de Tour de France weer uitkijken naar de favorieten die een gooi doen naar de eindzege en de gele trui. Ook in de Tour de France 2023 zijn er een aantal kanshebbers die er absoluut zullen willen staan. Wielerkrant houdt u op de hoogte van hoe het hen vergaat in de Tour de France.

Bij de favorieten voor de Tour de France 2023 kijken we in de eerste plaats naar Tadej Pogacar en dat is enigszins opvallend. De Sloveen moest zich in 2022 immers neerleggen bij een tweede plaats en zag dit jaar zijn voorbereiding op de Tour verstoord door een val in Luik-Bastenaken-Luik, met een revalidatie tot gevolg. Pogacar blijft echter een polyvalent supertalent en het nog niet voor een derde keer winnen van de Tour heeft hem enkel extra gemotiveerd. Dat was al duidelijk merkbaar in een imposant voorjaar, waarin hij Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl won. Daarom zullen alle ogen toch weer grotendeels op hem gericht zijn.

De concurrentie komt opnieuw uit het kamp van Jumbo-Visma, van Jonas Vingegaard. Door Pogacar te verslaan, deed de Deen in 2022 iets wat weinigen voor aanvang van die Tour voor mogelijk gehouden hadden. Vingegaard heeft dus bewezen dat hij het kan en is dit jaar de uitgesproken kopman bij de Nederlandse formatie voor het eindklassement. Dat is nu voor het eerst het geval. Met Wout van Aert krijgt de titelverdediger alvast een meesterknecht van formaat aan zijn zijde. Pogacar en Vingegaard steken er zo bovenuit bij de favorieten voor de Tour de France 2023 dat eindwinst van een andere renner als een grote verrassing beschouwd zou worden.

Outsiders Tour de France 2023

Er zijn uiteraard nog wel andere kanshebbers voor de Tour de France 2023. Die kunnen ondergebracht worden onder de noemer 'outsiders Tour de France 2023'. Klimmers als Mikel Landa, David Gaudu, Enric Mas, Richard Carapaz en Romain Bardet horen zeker in die categorie thuis. Voor Landa, Gaudu en Mas zijn de weinige tijdritkilometers een opportuniteit om hun beste resultaat ooit neer te zetten. Ook voor Carapaz en Bardet is het een voordeel. Sowieso zijn dat twee mannen die het klappen van de zweep in een grote ronde wel kennen. Carapaz won al de Giro en Bardet stond al twee keer op het podium in de Tour de France.

Nog kanshebbers in de Tour de France 2023 zijn renners die zich in andere grote ronden al bewezen hebben en nu mikken op dat stapje hogerop. Voormalig Vueltawinnaar Simon Yates is daar nog altijd naar op zoek en Jai Hindley - vorig jaar de beste in de Giro - zet deze keer alles op de Tour. Ineos Grenadiers is ook een ploeg die altijd voor het klassement gaat en dus wel enkele renners bij de outsiders voor de Tour de France 2023 naar voren kan schuiven. Daniel Felipe Martinez bijvoorbeeld. Een straffe klimmer, maar een gebrek aan regelmaat is vaak een probleem. Wellicht zal het toch van hem moeten komen, aangezien Bernal na zijn revalidatie nog niet de tekenen geeft dat hij zijn beste vorm weer kan benaderen.

Wout van Aert titelverdediger groene trui

Ook altijd interessant is om er de favorieten bij te halen voor de nevenklassementen. De belangrijkste nevenklassementen zijn het puntenklassement en het bergklassement, waarin gestreden zal worden voor respectievelijke de groene en de bolletjestrui. Wout van Aert, de groene man van vorig jaar, maakt dit jaar van de groene trui geen grote doelstelling. Dit omdat Jumbo-Visma volop focust op het geel. Van Aert krijgt wel de vrijheid om in enkele ritten zijn kans te gaan en zou zo alsnog kunnen meedoen voor de puntentrui. Ook Mathieu van der Poel heeft zeker het profiel om hier naar mee te dingen. Peter Sagan is zevenvoudig winnaar van de groene trui, maar zijn beste dagen lijken in het verleden te liggen.

De strijd om de bolletjestrui is altijd moeilijk te voorspellen. De laatste jaren komen steeds meer de mannen die voor het algemeen klassement gaan hiervoor ook in aanmerking. Dan denken we uiteraard in de eerste plaats opnieuw aan Pogacar en Vingegaard.

Wie zijn nu de favorieten voor de Tour de France 2023?

De favorieten voor de Tour de France 2023 zijn Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, met Mikel Landa, David Gaudu, Enric Mas, Romain Bardet, Simon Yates, Jai Hindley en Daniel Felipe Martinez die klaar staan om dat duo te bestoken. Een verrassing kan ook nog komen van een Guillaume Martin, O'Connor, Higuita of Lutsenko. Op 23 juli weten we wie de winnaar is van de Tour de France 2023.

 Stand
1. Jonas Vingegaard Rasmussen 82:05:42
2. Tadej Pogacar +7:29
3. Adam Yates +10:56
4. Simon Yates +12:23
5. Carlos Rodriguez +13:17
6. Pello Bilbao Lopez De Armentia +13:27
7. Jai Hindley +14:44
8. Felix Gall +16:09
9. David Gaudu +23:08
10. Guillaume Martin +26:30