Strijd om eindzege ligt helemaal open: oorlog op komst in de Alpen

Simon Wauters
Simon Wauters
| 22 reacties
Strijd om eindzege ligt helemaal open: oorlog op komst in de Alpen

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Na vijftien etappes is de strijd om de eindwinst in de Tour de France spannender dan ooit. Zes renners lijken nog een goede kans te maken om met de gele trui te pronken in Parijs.

Julian Alaphilippe kraakte zondag een eerste keer. Breken deed de Fransman niet, maar zijn kansen op de eindwinst hebben wel een knauw gekregen.

Eigenlijk heeft het verhaal van Alaphilippe wat weg van een lange ontsnapping in een vlakke Touretappe. Hij heeft al een hele tijd een voorsprong, maar de achtervolgende groep rijdt sneller en komt steeds dichter.  

Geraint Thomas naderde zondag tot op 1’35 van de Fransman. Het verschil tussen Thomas en de nummer zes  Emanuel Buchmann bedraagt amper 39 seconden. Bovendien lieten Egan Bernal (5e) en Thibaut Pinot (4e) zondag een betere indruk dan Thomas. Ook Mikel Landa (7e) was zondag sterk, maar die staat wel al op een kleine vijf minuten van Alaphilippe.

Eddy Merckx vertelde in een gesprek met Het Laatste Nieuws dat Deceuninck - Quick Step volgens hem niet sterk genoeg is om Alaphilippe naar de Tourzege te loodsen.

De jonge Enric Mas toonde zich lang erg sterk bergop, maar zakte zondag helemaal door het ijs en finishte op een half uur van winnaar Simon Yates. Ook de zes andere ploegmaats van Alaphilippe kwamen over de streep met meer dan 25 minuten achterstand.

 De afgelopen jaren legde Team Sky bergop vaak een strak tempo op, waardoor het haast onbegonnen werk was om –als klassementsman- weg te rijden. Een beeld dat we dit jaar niet zullen zien in de Alpen. En net daardoor kan zowat alles nog.

Team Ineos (het vroegere Team Sky) heeft met Thomas en Bernal twee klimijzers in het vuur om Alaphilippe te bestoken.  Movistar heeft drie pionnen wat verderop. Naast Landa ook Alejandro Valverde (8e op 5’00”) en Nairo Quintana (13e op 8’28”)

Als pakweg Landa of Valverde een topdag heeft in de Alpen, moet Ineos reageren, waar de enkelingen dan misschien weer van kunnen profiteren.

Het valt op dit moment onmogelijk te voorspellen hoe deze Tour gaat uitdraaien. Maar je kan er gif op innemen dat we oorlog krijgen in de Alpen. We kijken er alvast naar uit. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties