Wout Van Aert doet nu al beter dan mentor Niels Albert, lange weg te gaan richting Nys en Liboton

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 5 reacties
Wout Van Aert doet nu al beter dan mentor Niels Albert, lange weg te gaan richting Nys en Liboton

Wout Van Aert was gisteren voor het tweede jaar op rij de beste op het BK veldrijden. Na zijn eerste triomf in Lille, stond er ook in Oostende geen maat op de Kempenzoon. Waar bevindt hij zich in de geschiedenisboeken?

Met twee Belgische driekleuren doet Van Aert even goed als 11 andere landgenoten. Daarvan is enkel nog Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games) actief. Ook onder meer voormalige wereldkampioenen Bart Wellens, Mario De Clercq en Paul Herygers mochten twee keer zevegieren op een BK.

Beter dan Albert

Eén opvallende naam ontbreekt in het lijstje van landgenoten die het BK meer dan één keer wonnen: Niels Albert. De huidige ploegleider en mentor van Wout Van Aert kon slechts één Belgische kampioenentrui veroveren, in 2011. Zo doet Van Aert nu dus al beter dan Albert.

Wout Van Aert na zijn triomf in Oostende

Zijn ploegleider kon na de nieuwe Belgische triomf niet zeggen waar we Van Aert al kunnen plaatsen qua grootheden in de veldritwereld. "We zullen dat binnen tien of vijftien jaar bekijken", liet Albert optekenen. Maar aan het all time record van Roland Liboton zal Van Aert - mede door zijn toekomstkeuzes - nooit geraken.

Liboton en Nys

Liboton werd in de periode van 1980 tot 1989 10x op rij Belgisch kampioen. Daarmee doet Liboton nét iets beter dan de Kannibaal van Baal. Sven Nys veroverde tussen 2000 en 2014 maar liefst 9 keer de Belgische driekleur. Van Aert gaf eerder al te kennen dat hij binnen enkele jaren de overstap naar de weg zal maken.

Liboton en Nys overtreffen, wordt dus zo goed als onmogelijk. Ondanks dat Van Aert met zijn 22 lentes de jeugd nog helemaal mee heeft. Als Van Aert ooit vol voor die voorjaarsklassiekers wil gaan, wordt het niet evident om elk jaar opnieuw te starten op het BK veldrijden. Maar één ding is zeker: dit is één van de beste veldrijders die ons land ooit heeft voortgebracht.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties