Wielerkalender 2023

We zitten in het nieuwe jaar en het betekent ook dat we meteen mogen uitkijken naar het nieuwe wielerseizoen. In januari wordt er bijvoorbeeld al gereden in Australië, maar vanaf de maand februari zijn ook de Europese landen, waaronder België, aan de beurt. 

Klassiekers Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen

Zo krijgen we eind februari de eerste klassiekers op de wielerkalender 2023. Denk maar aan de Omloop bijvoorbeeld. In maart en april volgen dan nog andere Vlaamse klassiekers zoals Gent-Wevelgem, de E3 Saxo Bank Classic en natuurlijk de Ronde van Vlaanderen. Deze klassiekers zijn allemaal onderdeel van de World Tour.

De Ardennenklassiekers

In april wordt het een zeer drukke wielermaand in ons land, want naast de Ronde van Vlaanderen wachten ook heel wat ‘Ardennenklassiekers’. Zo is er de Brabantse Pijl, maar ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik

Vanaf mei is het op de wielerkalender 2023 dan weer uitkijken naar de grote rondes, want van 6 tot en met 28 mei staat in Italië de Giro op het programma. In augustus/september is het dan weer uitkijken naar de Vuelta. De Ronde van Spanje loopt namelijk van 26 augustus tot 17 september. 

Tour de France

De grote ronde waar iedereen elk jaar op wacht, is natuurlijk de Tour de France. De Franse rittenkoers zal op de wielerkalender 2023 terug te vinden zijn in juli, want de Tour loopt van 1 tot en met 23 juli. 

Buitenlandse koersen

Andere grote wedstrijden die elk jaar in de belangstelling staan, zijn de buitenlandse eendagskoersen. Zo is Milaan-San Remo op 18 maart, de Amstel Gold Race op 16 april, Parijs-Roubaix op 9 april, het EK wielrennen van 20 tot en met 24 september en het WK op 6 augustus. Ten slotte is de Ronde van Lombardije zoals elk jaar de grote afsluiter van het wielerseizoen en op de wielerkalender 2023 is dit Italiaanse monument terug te vinden op 7 oktober. 

Programma Remco Evenepoel en Wout van Aert

Enkele landgenoten waar we komend seizoen met een vergrootglas naar gaan kijken, zijn Remco Evenepoel en Wout van Aert. Zo is het programma van Evenepoel al zo goed als bekend, maar ook Wout van Aert weet al van de meeste wedstrijden waar hij aan de start zal staan.

Wanneer zijn de voorjaarsklassiekers van 2023?

De Omloop (25/02) en Kuurne-Brussel-Kuurne (26/02) vormen zoals steeds het Vlaamse openingsweekend. Strade Bianche is voor 04/03 en Milaan-Sanremo voor 18/03. Eind maart begint dan echt de serie klassiekers die mekaar snel opvolgen, met de E3 (24/03), Gent-Wevelgem (26/03), Dwars door Vlaanderen (29/03), de Ronde van Vlaanderen (02/04), de Scheldeprijs (05/04), Parijs-Roubaix (09/04), de Brabantse Pijl (12/04) en de Amstel Gold Race (16/04). Vervolgens komen de Waalse klassiekers eraan met de Waalse Pijl (19/04) en Luik-Bastenaken-Luik (23/04).

Welke wielerwedstrijden worden in België gereden?

België is nog altijd één van de wielerlanden bij uitstek en er gaan dan ook talloze wielerwedstrijden door in ons land. Zowel eendagskoersen als rittenkoersen. De grootste wielerwedstrijden in België zijn de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Deze twee klassiekers behoren tot de vijf Monumenten. 

Download Wielerkalender

Download Wielerkalender. De data worden automatisch aangepast, zodat je altijd de laatste data bij de hand hebt.

* Outlook XP/2003 is een oudere kalendertoepassing en biedt geen mogelijkheid om kalenders te synchroniseren. Deze moet dus manueel geüpdatet worden.