Vandaag gaat Bakelants onder het mes: "Mag van geluk spreken dat hij niet verlamd is"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 5 reacties
Vandaag gaat Bakelants onder het mes: "Mag van geluk spreken dat hij niet verlamd is"
Foto: © photonews

Jan Bakelants is sinds gisteren eindelijk terug in ons land. Na zijn zware val in de Ronde van Lombardije wordt hij vandaag nog met spoed geopereerd.

Dat kon niet vroeger, geeft zijn manager Dries Smets aan in Het Laatste Nieuws. "Door onder meer een hemothorax, waarbij er bloed in de longen lekt, was het niet mogelijk om hem vroeger over te brengen naar België. Inmiddels is zijn toestand gestabiliseerd."

"Als alles goed gaat, wordt hij vandaag geopereerd. Een noodzaak, gezien de onstabiele breuken in de lendenwervel L3." De krant ging ook ten rade bij twee dokters.

"Hij heeft wel geluk gehad dat er geen verlamming opgetreden is. Zelfs bij een domme val kan de minste verschuiving van het ruggenmerg daarvoor volstaan", aldus Kris Van der Mieren, ploegdokter bij de Belgische bond.

Het had erger gekund

-Jan Mathieu

Zijn herstel had moeilijker kunnen zijn, maar Bakelants kende wat geluk bij een ongeluk. "De impact van de breuken van de ruggenwervels zijn niet zo nefast, daarvoor volstaat wellicht het dragen van een korset", aldus Jan Mathieu, ploegdokter van Telenet-Fidea Lions.

"Ook de lendenwervelbreuken hadden erger gekund. Bij L1 en L3 gaat het om de bovenste lendenwervels. L5, bij voorbeeld, situeert zich helemaal onderaan in de rug. Van daaruit komt tijdens het fietsen veel meer kracht. Hoe 'lager' de breuken, hoe ingewikkelder het genezingsproces."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties