Brengt wetenschappelijk onderzoek redding voor Froome?

Kevin Vanbuggenhout
| 11 reacties
Brengt wetenschappelijk onderzoek redding voor Froome?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Met een val op de eerste dag kende Christopher Froome een slecht begin in de Giro. Mogelijk krijgt de Brit wel een boost in zijn verdediging op zijn positieve dopingplas. Een Nederlands onderzoekinstituut uit twijfels bij de geldigheid van die test.

Het is het Nederlandse Centre for Human Drug Research dat volgens The Times de viervoudig Tourwinnaar hoop geeft. Het toont in een onderzoek aan dat 15,4% van alle geteste salbutamol-waarden onterecht positief uitvallen.

Na afloop van de achttiende rit in de voorbije Vuelta werd bij Chris Froome een salbutamolwaarde van 2000 nanogram per millimeter vastgesteld. Dat is het dubbele van de door WADA vastgestelde drempelwaarde. Volgens de onderzoekers is zo'n waarde onvoldoende om het verschil tussen acceptabel en onacceptabel gebruik van salbutamol vast te stellen.

WADA NIET ONDER DE INDRUK

Het WADA is desalniettemin niet onder de indruk. "Het WADA heeft zelf verschillende studies uitgevoerd naar de werking van salbutamol", zegt wetenschappelijk directeur Dr Oliver Rabin. "Op basis van alle informatie die we in onze beschikking hebben, zien we geen reden om de drempelwaarde van salbutamol te verlagen."

Nochtans twijfelt het Nederlandse onderzoekscentrum ook of een wielrenner enorme voordelen uit gebruik van het middel kan halen. "Het is wel mogelijk dat het een voordeel oplevert in de sport. Dan wel maar voor zeer hoge contracties in zeer korte tijd", klinkt het.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties