Dit zijn onze favorieten voor het bergklassement in de Giro: met ook een Belg als outsider?
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 2 reacties

Mikel Nieve is onze favoriet voor het bergklassement in de Giro d'Italia

Dit zijn onze favorieten voor het bergklassement in de Giro: met ook een Belg als outsider?
Foto: © photonews

De Ronde van Italië is vrijdag van start gegaan met een tijdrit in Jeruzalem. Wij overlopen alvast de favorieten voor de vier klassementen. Dit zijn onze favorieten voor het bergklassement.

De bergtrui is zoals de logica vermoeden de renner die het meeste aantal punten sprokkelt op de verschillende beklimmingen. De afgelopen waren zagen we het opvallende feit dat de echte klassementsmannen nauwelijks meespeelden voor de bergtrui. Al moeten we door het lastige parcours en de vele aankomsten bergop meer dan anders rekening houden met enkele kopmannen. 

Op zich geen atypisch fenomeen, in de Tour komt dit ook vaak voor. De mannen die willen meedoen voor de bergtrui moeten zich ook geregeld in de ontsnappingen tonen of een vrijgeleide krijgen van het peloton. Het zijn dan ook vaak de schaduwkopmannen die meespelen om in Milaan op het podium te pronken met de bergtrui. 

Moeilijk in te schatten

Maar het bergklassement blijft het moeilijkste klassement om op voorhand in te schatten. Is er een kopman met een mindere dag die veel tijd verliest? Zijn er renners die pas later een doel maken van de bergtrui?

Nieve?

Mitchelton-Scott is op papier misschien wel de sterkste ploeg in deze Giro. Esteban Chaves en Simon Yates zijn de klassementsmannen van dienst, maar met Mikel Nieve, Roman Kreuziger en Jack Haig is er nog spankracht in de bergen. De Spanjaard Nieve zou wel eens voor de bergtrui kunnen gaan. 

Brambilla kon nog nooit top 10 rijden in een Grote Ronde. Misschien geen slecht idee om bergpunten te sprokkelen? Jarlinson Pantano is zeker iemand om rekening mee te houden. De Colombiaan werd al eens derde in het bollenklassement van de Tour en zal geregeld zijn ritje uitkiezen. Ook voor zijn landgenoot Atapuma en Quick.Step-talent Enric Mas geldt hetzelfde. 

Luis Leon Sanchez is dan wel niet de beste klimmer, toch werd hij vorig jaar knap tweede na Mikel Landa. Al zal hij wellicht meer moeten inhouden door de aanwezigheid van kopman Miguel Angel Lopez. 

Nederland-België

De Nederlandse hoop rust dan weer op de schouders van Robert Gesink, die al beloofde van veelvuldig in de aanval te gaan en een ritzege na te streven. Ook Tim Wellens wil niet rusten voor hij een nieuwe ritzege in deze Giro beet heeft. Het zal hem mogelijk ook heel wat bergpunten opleveren. 

Jan Polanc won al ritten in de Giro in 2015 en 2016. De Sloveen is een behoorlijke klimmer, dus ook hij kan een doel maken van het bergklassement. Net als Ruben Plaza zich wellicht wil opmerken voor zijn ploeg Israel Cycling Academy. 

De sterren van Wielerkrant.be voor het bergklassement:

**** Mikel Nieve
*** Gianluca Brambilla - Jarlinson Pantano
** Enric Mas - Darwin Atapuma - Luis Leon Sanchez
* Robert Gesink - Jan Polanc - Tim Wellens - Ruben Plaza

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

03/02/2021 Parkcross
06/02/2021 Noordzeecross
13/02/2021 Eeklo

Nieuwste reacties