Voorbeschouwing Tour 2018: dit parcours krijgen de renners voor de wielen

Voorbeschouwing Tour 2018: dit parcours krijgen de renners voor de wielen
Foto: © SC

De ASO heeft het parcours van de Ronde van Frankrijk 2018 aangegrepen om te innoveren. Een start in het westen, pas na de Alpen een trip naar de Pyreneeën en speciale formules moeten de Tour kleuren. Fans van aankomsten bergop moeten het wel stellen met La Rosière, Alpe d'Huez en Saint-Lary Soulan.

Laten we beginnen bij de allereerste rit. Op zaterdag 7 juli komen de renners in actie aan de westkust met een rit in lijn. Een unieke kans dus voor de sprinters om de eerste gele trui te veroveren. Van Noirmoutier-en-l'Île gaat het over 201 kilometer naar Fontenay-le-Comte. Het is een grotendeels vlakke etappe.

De Côte de Vix is een klimmetje van vierde categorie die op 28 kilometer van de aankomst de eerste bergpunten zal verdelen. Het zal in principe niet voldoende zijn om een massasprint te vermijden. De openingsrit is een aanzet van wat volgt, want het eerste deel van de Tour is behoorlijk vlak.

PLOEGENTIJDRIT BELANGRIJKE AFSPRAAK

Al is er hier en daar wel een pittig element. De ploegentijdrit in en rond Cholet is een belangrijke afspraak. Zeker voor teams als Sky en het BMC van Van Avermaet. Het traject is niet heel technisch en golvend. In de etappe naar Quimper gaan de renners al een behoorlijk hoogteverschil afleggen en donderdag moeten ze twee keer over de Mûr-de-Bretagne.

De eerste anderhalve week wordt afgesloten met een kasseirit naar Roubaix. De echt zware stroken uit Parijs-Roubaix ontbreken wel. Dat betekent dat niet per se een typisch klassieke renner hier de handen in de lucht mag steken, al zal Peter Sagan zijn zege uit de voorjaarsklassieker wel willen herhalen. Wel zullen sommige klassementsmannen met vrees naar deze rit kijken. Zij kunnen op deze dag de Tour al verliezen.

Na de rustdag komen er drie zware Alpenritten aan die het peloton onder andere over Le Grand-Bornand en de Colombière voeren. De rit naar La Rossière over amper iets meer dan honderd kilometer moet voor vuurwerk zorgen. Op Alpe d'Huez zullen de Nederlanders met klimmersbenen zich weer kost wat kost willen laten zien.

SCHITTERT FROOME WEER IN BAGNERES-DE-LUCHON?

In de laatste week gaan we dan door de Pyreneeën over de Portet d'Aspet en een rit naar Bagnères-de-Luchon. Daar won Froome al eens na een fameuze afdaling. De dag erna volgt wel een heel bijzondere rit. Een afstand van amper 65 kilometer af te leggen en een speciale startformule zorgen daarvoor. De startorde van de renners hangt af van hun plaats in het klassement.

Op de derdelaatste dag volgt nog een zwaar slot over de legendarische Tourmalet en Aubisque. Het is ook wel een rit die eindigt met een afdaling. Klassmentsmannen die nog iets moeten goedmaken, kunnen dat doen in de tijdrit naar Espelette. Nadien gaat het naar Parijs.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties