Voorbeschouwing Tour 2018: Froome topfavoriet voor geel, wie kan hem van vijfde eindzege houden?
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 20 reacties
Voorbeschouwing Tour 2018: Froome topfavoriet voor geel, wie kan hem van vijfde eindzege houden?
Foto: © Photonews

Nu de extrasportieve beslommeringen achter de rug zijn, begint Christopher Froome zaterdag als topfavoriet in de 105de Ronde van Frankrijk. Toch zou het een huzarenstukje zijn als hij inderdaad de dubbel Giro - Tour in hetzelfde jaar voor mekaar krijgt. Bovendien is er een breed veld aan uitdagers.

De concurrenten van Froome zijn er deze keer allemaal en er zijn bij hen best wel wat verschillen te bespeuren. De ene heeft ook de Giro gereden, een andere leeft al bijna het hele jaar naar de Tour toe en van nog een andere is bijzonder weinig geweten. De hamvraag is echter: hebben ze een ploeg die tegen Team Sky kan opboksen?

POTENTIEEL OM TE DOMINEREN

De favorietenstatus van Froome hoeft weinig uitleg. De Brit won vier van de laatste vijf edities van de Ronde van Frankrijk. Sommigen hopen dat hij vermoeid is na de Ronde van Italië. Al moet gezegd dat hij daar pas in de laatste week echt boven water kwam. Hij lijkt het jaar goed te hebben ingedeeld en kan rekenen op een team dat het potentieel heeft om de rest te domineren.

Als het Franse publiek zich maar koest gaat houden, denken ze bij Sky. Het is zowat hun grootste bekommernis. Toch zijn er nog andere sterke blokken. Bij Movistar pakken ze wel uit met een heel getalenteerde ploeg. Landa, Quintana en Valverde zijn de drie kopmannen. Zij beschikken ook nog over teamgenoten die gerust bergop hun mannetje kunnen staan.

CRUCIALE ROL VOOR VALVERDE?

Valverde kan een cruciale rol spelen, maar echt de Tour nog gaan winnen lijkt teveel gevraagd. Daarvoor lijkt Movistar eerder Landa, vorig jaar als Sky-renner vierde, en vooral Quintana te gaan uitspelen. De Colombiaan heeft ontegensprekelijk het klimtalent. Alleen laat hij zich doorheen het jaar zo weinig zien. Het is niet simpel om een beeld te krijgen van zijn conditie.

WINNAARSTYPE GEVRAAGD

Een ander sterk team is AG2R. De kopman van deze formatie, Romain Bardet, rijdt steeds met veel lef en is een graag geziene renner. Alleen is het meermaals gebleken dat hij voor de oppergaai in een grote ronde net tekort komt. Dan is Tom Dumoulin van Sunweb wel dat winnaarstype. Hij heeft al laten zien dat hij het Froome moeilijk kan maken. Net zoals voor de Brit blijft voor de Nederlander de vraag hoe hij de Giro verteerde.

Vincenzo Nibali is de laatste Tourwinnaar die niet naar de naam Chris Froome luistert. De Italiaan zegevierde in 2014. Nogal logisch dus dat we bij hem uitkomen als belangrijke concurrent. Nibali is van alle markten thuis, dat bewees zijn zege in Milaan-Sanremo. Daardoor viel de druk er al snel voor hem af. Tijd om zich voor te bereiden had hij dus genoeg, maar is de vorm al goed genoeg?

VRIJ BLIJVEN VAN PECH

Wie weet kan het eindelijk het jaar worden van Richie Porte. De Australiër lijkt al enkele jaren het potentieel te hebben, maar het komt er maar niet van. De ploegmaat van Greg Van Avermaet wil nu eindelijk alle pech achter zich laten. Zijn eindzege in de Ronde van Zwitserland laat het beste verhopen. Een verbetering van zijn beste resultaat in de Tour, een vijfde plek in 2016, moet er zeker in zitten.

Voorts zijn er nog een aantal underdogs met capaciteiten die dan wel een positief antwoord dienen te geven op enkele vragen. Zet Fuglsang zijn boerenjaar voort in de Tour? Kan Roglic het ook in een koers van drie weken? Bevestigt Uran zijn tweede plek uit 2017? Schittert na Simon nu ook Adam Yates dit jaar in een grote ronde?

Heel wat kandidaten dus die denken kans te maken en op het minst het podium ambiëren. Ze weten dat ze één ding moeten doen als ze de eindzege willen: het sterke Team Sky voorbij geraken en Froome van een vierde opeenvolgende overwinning in evenveel grote rondes houden.

DE FAVORIETEN VAN WIELERKRANT.BE VOOR DE GELE TRUI:

**** Christopher Froome
*** Vincenzo Nibali - Richie Porte - Nairo Quintana
** Romain Bardet - Tom Dumoulin
*  Jakob Fuglsang - Mikel Landa - Primoz Roglic - Rigoberto Uran - Adam Yates

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

24/08/2019 - 15/09/2019 Vuelta

Nieuwste reacties