Een Belg in de Tour aan het feest op de nationale feestdag? Zo lang is het al geleden
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 2 reacties

Rudy Mathijs was in 1985 de laatste Belg die in de Tour kon winnen op 21 juli

Een Belg in de Tour aan het feest op de nationale feestdag? Zo lang is het al geleden
Foto: © photonews

Voorlopig blijft Belgisch succes in de Tour out, behalve dan de acht dagen in het geel van Greg Van Avermaet. Maar of daar vandaag verandering in komt, lijkt vrij onwaarschijnlijk. Voor de laatste Belgische winnaar in de Tour op onze nationale feestdag is het al even teruggaan in de tijd.

Op 21 juli is het de Belgische nationale feestdag. Altijd een mooi moment voor een Belg om te winnen in de Tour. Al moeten we al lang teruggaan in de tijd voor de laatste zege van een landgenoot op 21 juli. Rudy Matthijs was de laatste Belg die het flikte in 1985. 33 jaar geleden dus. 

Toen won de nu 59-jarige ex-renner de koninklijke sprint op de Champs-Elysées voor Sean Kelly en Francis Castaing. Een overwinning om in te kaderen. In totaal won Matthijs vier ritten in de Tour. Drie daarvan won hij in '85. 

9 Belgen in totaal

Louis Heusghem was dan weer de eerste Belg die het lukte om op de Belgische feestdag te winnen, al moeten we daarvoor wel al terug naar 1912. Naast eerste winnaar Matthijs en laatste winnaar Heusghem wonnen er nog 7 Belgen op 21 juli. 

En dan vinden we enkele grote namen terug. Het hoeft niet te verbazen dat Eddy Merckx daar één van is, maar ook Lucien Van Impe en Fred De Bruyne lukten het. De andere vier Belgen zijn Roger Lambrecht, Jean Aerts, Félix Sellier en Marcel Buysse. 

Vraag is nu wie Matthijs kan opvolgen. Vandaag krijgen de renners een rit met een lastig slot voorgeschoteld. Een ideale kans voor de vluchters. Hallo, Thomas De Gendt

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

08/05/2021 - 30/05/2021 Giro
30/05/2021 - 06/06/2021 Critérium du Dauphiné
05/06/2021 Dwars door het Hageland
06/06/2021 - 13/06/2021 Tour du Suisse

Nieuwste reacties