Parijs is toch nog niet zo dichtbij: laatste bergrit voert Tourpeloton over mythische cols

Parijs is toch nog niet zo dichtbij: laatste bergrit voert Tourpeloton over mythische cols
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Velen gaan ervan uit dat Geraint Thomas de eindzege in deze Tour op zak heeft, maar er kan vandaag nog vanalles gebeuren! Drie mythische beklimmingen moeten afgehaspeld worden en daarnaast liggen er nog tal van verraderlijke hindernissen op de weg naar Laruns. Aanvallen dus maar, heren renners!

De laatste bergrit is tweehonderd en een halve kilometer lang en belooft zwaar genoeg te worden. De Loucrup en de Capvern-les-Bains moeten nog wel haalbaar zijn. Op de twee klimmetjes van vierde categorie moeten diegenen die zin hebben in een lange vlucht zich laten zien. In Sarrancolun ligt er nog een overbodige tussensprint vooraleer het echte werk eraan komt met de col d'Aspin.

Liefst 73 keer passeerde de Tour al op de Aspin. Deze col mag dus zeker tot de klassiekers in de Ronde van Frankrijk gerekend worden. Er is wel nog nooit bovenop de Aspin gefinisht. De laatste keer dat de Aspin betwist werd, kwam Stephen Cummings daar als eerste boven.

ANTICIPEREN OP TOURMALET

Na een snelle afdaling gaat het naar het volgende monster: de Tourmalet. Daar is in principe altijd vuurwerk te zien. Alleen ligt de top van de Tourmalet al op 92 km van de aankomst. Diegenen die al ver achterop staan in het klassement, doen er wel goed aan om te anticiperen. Bijvoorbeeld door luitenanten van de kopmannen. Dan denken we aan iemand als Kruijswijk bij LottoNL.

Na het bovenkomen op de Tourmalet komt er een technische afdaling aan waarin de strategieën van de verschillende ploegleiders voor interessante zaken kunnen zorgen. Benieuwd met welk plannetje de mannen van Sunweb en LottoNL-Jumbo in deze fase van de wedstrijd naar voor komen. Van Tom Dumoulin mag men verwachten dat hij in deze afdaling zeker niet op afstand gereden zal worden.

Voor het spektakel hopen we erop dat de uitdagers van Team Sky de benen en het lef hebben om op de Tourmalet al uit te pakken. Durven ze daar nog niet gaan, dan zal het voor de Aubisque zijn. Daar beginnen ze aan op zo'n vijftigtal kilometer van de streep. De Aubisque werd tot dusver één keer minder aangedaan dan de Aspin. In de Tour wel te verstaan. De beklimming stond ook wel eens op het programma in de Vuelta.

OP VERRASSING SPELEN OP SOULOR

Wie op de verrassing wil spelen, kan in de aanloop naar de Aubisque al wat pijlen verschieten. De Soulor is niet ver verwijderd van de Aubisque en waarschijnlijk ook gewoon lastiger. Vooral de laatste drie kilometer aan een stijgingspercentage van 7% zijn niet van de poes. Na de Soulor en de Aubisque is het nog twintig kilometers richting finish, waarvan de meeste in dalende lijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties