EK Glasgow: Onze favorieten voor het EK op de weg, met daarbij drie Belgen
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties

Peter Sagan in het Schotse Glasgow de favoriet van Wielerkrant.be om het EK te winnen

EK Glasgow: Onze favorieten voor het EK op de weg, met daarbij drie Belgen
Foto: © photonews

Zondag strijden de wegrenners in het Schotse Glasgow om goud in de wegrit van het EK. Wie volgt Alexander Kristoff op? Onze voorbeschouwing en de favorieten.

Over de datum en het deelnemersveld van de wegrit op het EK was al heel wat te doen. Twee dagen na de Ronde van Polen en amper één dag voor de BinckBank Tour, nota benen twee rittenkoersen van WorldTour-niveau. Echt heel veel interesse was er dan ook niet om deel te nemen aan dit EK. Heel wat teams - zoals BMC - verboden zelfs hun renners om te gaan, omdat de belangen in andere wedstrijden groter zijn.

Greg Van Avermaet wilde kost wat kost gaan en kreeg dan toch zijn zin. Maar het is toch vooral een onthoofd deelnemersveld, al staan er zeker nog genoeg mooie namen aan de start. Echt zwaar is het 14 kilometer lokale rondje in Glasgow, dat de renners 16 keer afleggen, niet. In totaal goed voor 230 kilometer, zonder veel hoogtemeters. Het wordt voor de Belgen hopen op een afmattende koers.

Natuurlijk zijn er heel wat sprinters in het voordeel zondag. Elia Viviani wilde na het EK op de piste ook graag zijn pijlen richten op dit EK. Samen met Peter Sagan lijkt hij intrinsiek de snelste man om naar uit te kijken. Maar vooral Sagan is dé favoriet, althans als hij helemaal hersteld is van die zware valpartij in de slotweek van de Tour. De Slovaak kan baat hebben bij een harde koers, al kan hij het ook in de sprint afmaken. 

Het is natuurlijk ook uitkijken naar de Belgen, die meerdere ijzers in het vuur hebben. Drie renners hebben een beschermde status, allemaal krijgen ze van ons minstens één ster. Van Avermaet heeft er een ijzersterke Tour opzitten en maakte van dit EK een groot doel. De BMC-renner heeft nog een streepje voor op Wout Van Aert en Jasper Stuyven.

Van Aert werd maanden geleden al opgebeld door bondscoach Kevin De Weert voor dit EK. Na zijn straffe voorjaar hoeft het zelfs geen verrassing te zijn dat top vijf of meer binnen de mogelijkheden behoort. En ook Stuyven heeft er net als Van Avermaet een prima Tour opzitten. Handig voordeel: alle drie zijn ze bovendien nog erg snel aan de meet, zeker in een kleine groep. 

Maar sprinters zijn in het voordeel en dus is het ook uitkijken naar enkele andere snelle jongens. Alexander Kristoff won vorig jaar en kan een twee op twee boeken op het EK. John Degenkolb toonde in de Tour dan weer dat hij het sprinten nog niet verleerd is. De Denen kunnen Magnus Cort Nielsen dan weer uitspelen, de Italianen hebben naast Viviani met Sonny Colbrelli en eventueel Matteo Trentin nog twee troeven.

Onze laatste ster gaat naar Mathieu van der Poel. Zijn EK mountainbike werd geen succes. De Nederlander moest opgeven na een complete offday. Maar de honger is wellicht erg groot om zondag te presteren. Hij is dan ook het speerpunt van de selectie van onze Noorderburen. Met 'Matje' is het altijd opletten. Een explosieve koers lig hem en net als grote crossrivaal Van Aert is hij zeker niet traag aan de streep.

Onze favorieten voor de EK-wegrit:

**** Peter Sagan
*** Greg Van Avermaet - Elia Viviani
** Alexander Kristoff - John Degenkolb - Wout Van Aert
* Mathieu van der Poel - Magnus Cort Nielsen - Sonny Colbrelli - Jasper Stuyven 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Kalender

20/02/2019 - 24/02/2019 Ruta del Sol
23/02/2019 Leuven
24/02/2019 Sluitingsprijs
02/03/2019 Omloop het Nieuwsblad
03/03/2019 Kuurne-Brussel-Kuurne

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

20/02/2019 - 24/02/2019 Ruta del Sol
23/02/2019 Leuven
24/02/2019 Sluitingsprijs
02/03/2019 Omloop het Nieuwsblad
03/03/2019 Kuurne-Brussel-Kuurne

Nieuwste reacties