Nog steeds geen uitsluitsel over Thomas: waardoor blijft Sky zo treuzelen?

Nog steeds geen uitsluitsel over Thomas: waardoor blijft Sky zo treuzelen?

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Neemt Tourwinnaar Geraint Thomas dit jaar deel aan de Ronde van Italië? Niemand die het weet. De onzekerheid die Team Sky zo organiseert rond de eigen ploeg, is op zijn minst merkwaardig. Tenslotte is het seizoen amper begonnen en is al die verwarring nergens voor nodig.

Sky had dat uiteraard kunnen vermijden door niet in het lang en in het breed aan te kondigen dat Bernal de Giro zou rijden en dat zowel Thomas als Froome aan de start van de Tour zouden staan. Vanaf dat moment werd algemeen aangenomen dat Bernal als kopman naar de Giro ging. Dat bleek nog niet zo zeker te zijn.

BERNAL IN HET ONGEWISSE

Goed, tot daaraan toe. Maar dan verwacht je toch een snelle beslissing. Welk nut heeft het om een supertalent als Bernal in het ongewisse te laten? Zijn rol hoeft niet perse af te hangen van een deelname van Thomas, al gaat die natuurlijk niet enkel voor de fun meedoen.

Het is moeilijk te geloven dat ze bij Sky vrezen dat Bernal er niet klaar voor is, aangezien zowat alle kenners de mond vol hebben van diens enorme potentieel. De reden moet dan wel gezocht worden in een tweestrijd tussen Froome en Thomas, die allebei bepaalde zaken naar zich toe willen trekken.

'BESTE VRIENDEN' ALLEBEI AMBITIEUS

Van hen zal niemand het horen. Het beeld wordt immers opgehangen dat ze beste vrienden zijn en dat kan best het geval zijn. Feit blijft dat het statuut van Thomas binnen de ploeg gewijzigd is en dat dit moeilijk verenigbaar is met de ambities die Froome nog altijd koestert.

Froomey heeft al laten weten graag eens terug te keren naar de Giro. Maar eerst moet alles wijken voor het grote doel: die vijfde Tour winnen. Froome heeft vorig jaar nooit echt moeilijk gedaan over het feit dat Thomas zijn rol als beste renner in de ploeg overnam. De Welshe renner was dan ook simpelweg beter, maar het is niet zo ondenkbaar dat Froome iets terug verwacht.

THOMAS KOPMAN IN DE TOUR OF NIET?

Wat kan dat dan zijn, anders dan een jaartje in de schaduw blijven tot Froome zijn vijfde Tour gewonnen heeft. Alleen heeft Thomas als titelverdediger geen zin om uit Frankrijk weg te blijven. Of hij ook de Giro wil rijden, zal afhangen van zijn eigen aanvoelen of hij in de Tour opnieuw het kopmanschap kan opeisen, of hem dat dit keer geweigerd zal worden.

Brailsford laat intussen weten te beslissen wanneer Thomas terugkeert van zijn stage in de Verenigde Staten zodat ze kunnen overleggen. Alsof de moderne communicatiemiddelen geen handje kunnen helpen. Het is hoog tijd om de knoop door te hakken en Bernal in te lichten. Want de toekomst, dat is Egan Bernal. Niet Froome of Thomas.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties