Vriend van betreurde Weylandt en De Fauw: "Ik dacht dat ik de volgende in de rij zou worden"

Redactie
| 1 reacties
Vriend van betreurde Weylandt en De Fauw: "Ik dacht dat ik de volgende in de rij zou worden"

Het boek 'De Val' van auteur Matthias Declercq gaat over vijf vrienden uit Oost-Vlaanderen die het wilden maken als profrenner. Vanaf 2009 ging het echter mis. Ex-renner Kurt Hovelijnck had het er over in een gesprek met Sporza.

De vijf renners zijn Iljo Keisse, Kurt Hovelijnck, Bert De Backer, Wouter Weylandt en Dimitri De Fauw. Hovelijnck lag in 2009 drie weken in een coma na een zware valpartij. De Fauw maakte enkele maanden later de beslissing om uit het leven te stappen en nog twee jaar later overleed Wouter Weylandt na een valpartij in de Giro.

Niet aanvaarden

Het vijftal werd dus niet bespaard van pech. "Als je die verhalen niet zelf meegemaakt hebt, dan kun je niet geloven dat zoiets gebeurd is in één groep", doet Kurt Hovelijnck zijn verhaal. "Ik ken die verhalen zo goed. Maar toen ik het boek zelf gelezen heb, was ik er niet goed van. Die confrontatie, dat kan ik nog altijd niet aanvaarden."

In 2011 overleed Wouter Weylandt in de Giro...

Hovelijnck werd als renner nooit meer de oude na zijn val. In 2013 zette hij dan ook een punt achter zijn carrière. "In dat laatste jaar vroeg ik me af of ik niet beter uit de wielersport zou stappen. Ik dacht dat ik de volgende in de rij zou worden. Mijn vrouw en zoon hebben me ook gevraagd om te stoppen. Dat gaf de doorslag."

Sinds zijn afscheid werkt Hovelijnck in een supermarkt. "Ik ben tevreden dat ik die risico's niet meer hoef te nemen, maar ik heb anderzijds het gevoel dat mijn cirkel op sportief vlak nog niet rond is. Ik vraag me af waarom ik zoveel moeite heb gedaan tijdens mijn revalidatie. Het wrange gevoel blijft: ik heb niet meer de kans gekregen om knecht te zijn in een topteam."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties