Mountainbiker Kevin Van Hoovels verloor topsportstatuut en zocht tevergeefs naar ander werk: "Ik ben blijkbaar nergens meer welkom"

Koen Frans
Koen Frans
| 12 reacties
Mountainbiker Kevin Van Hoovels verloor topsportstatuut en zocht tevergeefs naar ander werk: "Ik ben blijkbaar nergens meer welkom"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Hoe zou het nog zijn met Kevin Van Hoovels? Na zijn niet-selectie voor de Olympische Spelen in Rio verloor de 31-jarige mountainbiker zijn topsportcontract. Sindsdien zocht hij tevergeefs naar een job.

Kevin Van Hoovels had de voorbije zes jaar een topsportstatuut, maar verloor dat in aanloop naar de Olympische Spelen. De mountainbiker reageerde deze zomer nog bijzonder kwaad. "Ik was de afgelopen vijf of zes jaar de beste Belgische mountainbiker. Ik zorg voor de resultaten en de punten. Dankzij mij mag België twee renners naar Rio sturen. En wat krijg ik in ruil?"

De niet-selectie was letterlijk een serieuze streep door de rekening van Kevin Van Hoovels. Door een clausule in zijn contract verloor hij meteen zijn topsportstatuut bij Sport Vlaanderen. "Deze kwestie zit nog steeds bij een advocaat, want ik heb volgens het topsportdecreet wel degelijk recht op een opzegtermijn. Sinds deze zomer ben ik op zoek naar werk. En dat verliep niet zo vlot als ik had verwacht", zegt Van Hoovels aan Wielerkrant.

"Ik heb een masterdiploma Lichamelijke Opvoeding behaald aan de KU Leuven en ben ook Trainer A wielrennen. In combinatie met mijn verleden als topsporter zocht ik naar jobs in die richting. Maar de plaatsjes zijn er schaars en het is moeilijk om in die wereld binnen te geraken. Eigenlijk is iemand met de combinatie van mijn diploma’s en ervaring altijd een interessant profiel voor ons topsportlandschap", vertelt Van Hoovels.

Ik werd vorig jaar nog tiende op het WK en nu zetten ze mij bij het groot huisvuil.

Teleurgesteld in communicatie van de federatie

"Nadien begon ik breder te zoeken, maar voorlopig nog zonder resultaat. Sinds vandaag werk ik in een fabriek in de buurt. Dat is geen droomjob, maar het werd financieel alsmaar lastiger om rond te komen. Ik heb een dochtertje van twee jaar en heb in april nog een huis gekocht", zegt Van Hoovels.

"Of ik nog kwaad ben? Ik ben toch nog altijd behoorlijk teleurgesteld. Niet zozeer voor het missen van de Olympische Spelen, maar wel voor de manier waarop de federatie en Sport Vlaanderen gecommuniceerd hebben. Dat ik 'ontslagen' werd, dat wist ik. Maar ik kreeg mijn C4 gewoon thuis in de brievenbus. Geen gesprek, geen telefoontje, geen mailtje, niets. Gewoon een brief", blikt Van Hoovels terug.

En zo zit de carrière van één van de beste Belgische mountainbikers van deze eeuw er zo goed als zeker op. "Ja, ik ben blijkbaar nergens meer welkom. Ik werd vorig jaar nog tiende op het WK en nu zetten ze mij bij het groot huisvuil. Denken ze dat ik gepensioneerd ben? Topsport is hard. Daar is blijkbaar geen ruimte voor medeleven met iemand die een halfjaar wat minder gepresteerd heeft, met verzachtende omstandigheden dan nog wel. De manier waarop ik afscheid heb moeten nemen, doet me wel pijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties