Nederlandse oud-wereldkampioene wielrennen jarenlang misbruikt: "Heb nog elke dag veel verdriet"

Redactie
| 0 reacties
Nederlandse oud-wereldkampioene wielrennen jarenlang misbruikt: "Heb nog elke dag veel verdriet"
Foto: © photonews

De Nederlandse oud-wielrenster Petra de Bruin is tijdens haar loopbaan jarenlang seksueel misbruikt. Dat zei de inmiddels 54-jarige voormalige wereldkampioene op de weg in een televisie-interview.

"Ik ben nu 54 en ik heb er nog elke dag heel veel verdriet van", zei Petra De Bruin in het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur. Op zeventienjarige leeftijd haalde De Bruin in 1979 de wereldtitel binnen. Datzelfde jaar werd ze bij onze noorderburen verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. In Nieuwsuur zegt De Bruin dat ze door meerdere mensen uit de wielerwereld is misbruikt.

Het begon al toen ze nog minderjarig was. Met een begeleider moest ze tien jaar lang seksuele handelingen verrichten. "Hij maakte een bezit van mijn lichaam. Niemand mocht aan mij zitten, maar hij dus wel." De Bruin meldde het misbruik van de begeleider, jaren nadat ze was gestopt, bij de wielerbond KNWU.

Ze kreeg met Lisa Plat een vertrouwenspersoon van sportkoepel NOC*NSF toegewezen. In de gesprekken die volgden, ontkende de begeleider het misbruik. "Hij ontkende alles stelselmatig. Dat was voor Petra heel frustrerend. Dat was echt heel erg", zei Plat in Nieuwsuur.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties