Flashback WK: ondanks het warme weer hoefde je niet uit een warm land te komen voor een medaille

Flashback WK: ondanks het warme weer hoefde je niet uit een warm land te komen voor een medaille
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Er was tijdens de WK-week in Qatar heel wat te doen over de hitte. Renners en rensters zwijmelden, diverse Belgen klaagden dat het een lievenlust was over de warmte en hoe diep ze wel moesten gaan. Nochtans moest je echt niet uit een tropisch land komen om succesvol te zijn op het afgelopen WK.

Toegegeven: Brandon McNulty en Amber Neben komen uit respectievelijk Arizona en Californië, twee Amerikaanse staten waar het warm kan worden. En ook de Italiaanse Elisa Balsamo zal wel iets van de warmte kennen.

Maar zij waren niet de enigen die wereldkampioen werden. Wat te zeggen van Karlijn Swinkels (Nederland), Amalie Dideriksen (Denemarken), Jakob Egholm (Denemarken), Marco Mathis (Duitsland), Kristoffer Halvorsen (Noorwegen) en Tony Martin (Duitsland)? Het leek wel alsof het Noorden regeerde.

Sterker nog: als we de wereld onderverdelen in landen die noordelijker of even noordelijk liggen dan België versus de medaillewinnaars die zuidelijker liggen, dan komen we tot opmerkelijke resultaten. Voor de duidelijkheid: we namen de ploegentijdritten niet mee in ons verhaal.

Duitsland 5 medailles, Nederland 3 medailles, Denemarken 3 medailles, Noorwegen 2 medailles, Slowakije, Groot-Brittannië, Wit-Rusland, België, Finland en Zwitserland 1 medaille stonden daarin tegenover. Italië 3 medailles, Australië 2 medailles, Frankrijk en Spanje 1 medaille. De Verenigde Staten wonnen 4 medailles (3 zuidelijker, 1 noordelijker).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties