Froome over de TUE's van ex-ploegmakker Wiggins: "Er schort iets aan het systeem"

Redactie
| 7 reacties
Froome over de TUE's van ex-ploegmakker Wiggins: "Er schort iets aan het systeem"
Foto: © photonews

Chris Froome hekelt het systeem van de TUE, de zogenaamde therapeutische uitzonderingen om verboden middelen te gebruiken om medische redenen. De drievoudige Tour-winnaar heeft zelf zo'n TUE geweigerd in de Tour van 2015.

"Er schort iets aan het systeem", zei Christopher Froome in een interview met BBC. "Het is goed dat mensen zich afvragen waarom Wiggins in het verleden die TUE's kreeg. Het feit dat we deze discussie hebben over de betrouwbaarheid, betekent dat er iets schort aan het systeem."

Sinds de Russische hackers Fancy Bears de medische gegevens van een aantal sporters publiceerde, zit onder andere Wiggins in het oog van de storm. Hij zou veelvuldig gebruik hebben gemaakt van zogenaamde therapeutische uitzonderingen (therapeutic use exemptions, of TUE's) om een verboden middel te gebruiken om medische redenen. Zo kreeg Bradley Wiggins in 2011, 2012 en 2013 telkens een TUE voor een ontstekingsremmer in de aanloop naar een grote ronde. In 2012 won Wiggins de Tour, waardoor critici zich vragen stellen over het TUE-systeem.

"Dat is niet goed voor de sport. Ik denk dat het Wereldantidopingagentschap WADA de regels strenger moet maken, opdat we dat niet meer in vraag stellen", voegt Froome er aan toe. De Brit gebruikte het systeem overigens zelf in kleinere wedstrijden in 2013 en 2014, maar nooit in de Tour. Hij had er recht op in 2015, maar ging er niet op in. "Ik wou dat niet om morele redenen", zegt de Brit.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties