Het échte Vlaamse werk kan beginnen: record voor Terpstra of 2x Debusschere?
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen: record voor Terpstra of twee keer Debusschere?

Het échte Vlaamse werk kan beginnen: record voor Terpstra of 2x Debusschere?
Foto: © photonews

Woensdag kan het Vlaamse voorjaar écht beginnen met Dwars door Vlaanderen. Na onder meer ook de E3 en Gent-Wevelgem gaat het zo naar de Ronde van Vlaanderen. Kan Jens Debusschere voor het tweede jaar op rij winnen?

Dwars door Vlaanderen is dé opwarmer bij uitstek voor wat er de komende weken nog zal volgen. Bovendien maakt de semi-klassieker, met start in Roeselare en finish in Waregem, voor het eerst deel uit van de WorldTour. Door de licht gewijzigde finale en in de laatste 10 kilometer een extra kasseistrook in de Herlegemstraat, is er een grotere kans voor de aanvallers.

Snelle jongens

Al zullen de snelle jongens - type Debusschere - ook nog steeds favoriet blijven voor Dwars door Vlaanderen. In de finale krijgen de renners voor de nieuwe Herlegemstraat ook nog onder meer de Paterberg, de Oude Kwaremont en de Nokereberg voor de voeten.

Zo ging het vorig jaar: In een spannende finale trachtte Tiesj Benoot tot twee keer toe weg te rijden van zijn zes medevluchters, waarbij onder meer Giacomo Nizzolo, Nikolas Maes en Dries Devenyns. Dat leverde echter niets op en op 10 kilometer van de streep kwam alles terug bij elkaar.

Op de Nokereberg legde Greg Van Avermaet al zijn kaarten op tafel. Met een geweldige inspanning ging hij met een beperkte bonus over de top en ging hij richting de meet in Waregem. Etixx-Quick Step, dat zijn Colombiaanse sprinter Fernando Gaviria wilde uitspelen, zag tijdig het gevaar in.

De achtervolging werd ingezet en Van Avermaet werd met de meet in zicht op zo'n 200 meter van de finish gegrepen door Niki Terpstra en co. Gaviria viel daarna helemaal stil in de sprint en Bryan Coquard gooide net voor de meet al de handen in de lucht. Hij werd echter met enkele centimers verschil geklopt door Jens Debusschere.

De favorieten

De sprinters die een helling aankunnen zijn altijd in het voordeel in Dwars door Vlaanderen. Maar de echte toppers zoals Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Tom Boonen zullen niet aanwezig zijn. Net als vorig jaar behoren Jens Debusschere, Fernando Gaviria en Bryan Coquard tot de topfavorieten. Maar ook Arnaud Démare is een grote kanshebber.

Maar natuurlijk heeft Etixx-Quick Step naast Gaviria ook heel wat troeven met Philippe Gilbert, tweevoudig winnaar Niki Terpstra en Dries Devenyns. En ook Fabio Felline is een man die van veel markten thuis is en in goede vorm verkeert.

Vorig jaar werd Theuns 3e in Dwars door Vlaanderen

Bij de Belgen is het uitkijken naar een topprestatie van Tiesj Benoot, wiens weken er nu écht aankomen. Vorig jaar werd Edward Theuns (Trek-Segafredo) derde, een prestatie die hij zeker kan overdoen woensdag. En ook Jens Keukeleire geldt als een outsider na zijn vijfde plek van 2016.

Wie we ook in de gaten mogen houden, is uiteraard Jürgen Roelandts, nota bene schoonbroer van Debusschere. En Oliver Naesen paste voor Milaan-Sanremo om deze weken helemaal top te zijn. Kan één van onze landgenoten verrassen?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

27/09/2020 WK
29/09/2020 - 03/10/2020 BinckBank Tour
30/09/2020 Waalse pijl
03/10/2020 - 25/10/2020 Giro
04/10/2020 Luik-Bastenaken-Luik

Nieuwste reacties