Indrukwekkende Philippe Gilbert wint voor het eerst 'Vlaanderens Mooiste' na fenomenale solo

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 40 reacties
Indrukwekkende Philippe Gilbert wint voor het eerst 'Vlaanderens Mooiste' na fenomenale solo

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Philippe Gilbert heeft voor het eerst in zijn carrière de Ronde van Vlaanderen gewonnen. En hoe. Op meer dan 50 kilometer van de streep trok Gilbert door op de Oude Kwaremont en niemand zag onze landgenoot nog terug.

In een erg traag openingsuur kreeg er een groepje met daarin drie landgenoten een mooie voorsprong die al snel richting de 10 minuten ging. Maar de echte koers werd pas opengebroken op de Muur van Geraardsbergen. Een elitegroepje met Boonen, Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Stuyven, Démare, Coquard en Chavanel reed weg.

Geen Sagan en Van Avermaet

Twee grote afwezigen vooraan: topfavorieten Greg Van Avermaet en Peter Sagan. En dus moesten hun ploegmaats in gang schieten, want de voorsprong ging al snel over de minuut. Vooraan zat de samenwerking goed. Boonen en Trentin werkten hard en het was al snel duidelijk dat de troepen van Patrick Lefevere alles op Gilbert zouden zetten.

Gilbert was méér dan goed. Dat was duidelijk te zien op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont. Gilbert trok door en niemand kon het wiel houden van de Belgische kampioen. Die ging maar solo door met nog meer dan 50 kilometer te gaan. De groep van Van Avermaet en Sagan kwam dan toch bij Boonen en co.

De Grote Twee dan toch

Stuyven was duidelijk niet helemaal top en dus ging zijn ploegmaat Felline maar alleen op zoek naar Gilbert. Hij kreeg het gezelschap van de jonge Nederlander Dylan van Baarle. En Sagan? Die ontbond zijn duivels op de Taaienberg.

Naesen als eerste en Van Avermaet sprongen op zijn wiel. Ook Offredo en Trentin maakten de aansluiting. Boonen kende dan weer pech op een cruciaal moment en moest tot twee keer toe van fiets wisselen na een mechanisch defect.

Valpartij Greg en Sagan

Ze moesten vol doorgaan om Gilbert nog terug te halen, maar de voorsprong van de renner van Quick-Step Floors bleef constant rond de minuut hangen. Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont gooide Sagan zijn laatste troeven in de strijd, maar dan gebeurde het onwaarschijnlijke. Sagan raakte een nadarhek (zo lijkt het toch) en sleurde Van Avermaet en Naesen mee tegen de grond.

Van Avermaet sprong snel op de fiets, maar voor Sagan en Naesen was het verhaal over. Een moegestreden Gilbert had de zege voor het grijpen, zijn voorsprong bleef intact. Van Avermaet, Terpstra en van Baarle kwamen nog tot op een halve minuut, maar Gilbert mocht even later voor het eerst in zijn carrière zijn armen in de lucht gooien in de Ronde.

Van Avermaet won nipt de sprint van Terpstra voor de tweede plaats, de jonge Nederlander van Baarle legde beslag op de vierde plek. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties