"Als een voetballer met een inspuiting speelt, is hij een held. In het wielrennen ben je dan een dopingzondaar"

Redactie
| 42 reacties
"Als een voetballer met een inspuiting speelt, is hij een held. In het wielrennen ben je dan een dopingzondaar"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

In het nieuwe boek van Tom Boonen neemt de ex-renner die zondag in Parijs-Roubaix zijn laatste koers reed, geen blad voor de mond. Hij had het onder meer over doping in het wielrennen.

Zo vindt hij dat alles door de media wordt opgepomt. "Elk dopinggeval in het wielrennen wordt zodanig door de media opgepompt, dat het lijkt alsof het nog altijd een groot probleem is", opent Boonen. "Als je in het wielrennen een verkeerde neusspray gebruikt, dan hangen ze je aan het kruis, nemen ze jaren loon af en doen ze alsof je iemand hebt doodgereden."

En dat is volgens Boonen een verkeerde opvatting tegenover andere sporten. "In andere sporten is dat niet zo. We zijn in de loop der jaren geëvolueerd naar een situatie waarbij een dopinggeval in het wielrennen veel zwaarder publiekelijk wordt veroordeeld én door de instanties bestraft dan in andere sporten."

No needle policy

"Neem nu die no needle policy, die bestaat in geen enkele andere sport, maar in de koers is dat wel het geval. Als een voetballer met een inspuiting speelt, dan wordt die voorgesteld als een held. In het wielrennen ben je dan een dopingzondaar. Dat je voorschriftjes moet voorleggen om middelen te nemen tegen astma, dat is ook alleen zo in het wielrennen", klinkt het.

Boonen heeft wel geen respijt voor mannen die échte doping nemen. "Ik heb het dan niet over de mannen die op epo rijden of andere vormen van ernstige doping, groeihormonen, anabole steroïden. Zij moeten zwaar worden gestraft, levenslang geschorst zelfs. Maar die heksenjacht op kleine zondaars, die iets namen voor hun gezondheid, dat is buiten alle proportie."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties