Valverde haalt zijn derde dubbel binnen in Luik-Bastenaken-Luik!
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 15 reacties
Valverde haalt zijn derde dubbel binnen in Luik-Bastenaken-Luik!
Foto: © photonews

Alejandro Valverde heeft voor de derde keer in zijn carrière de dubbel Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. In een spannend slot sprong hij nog op en over Daniel Martin.

Met een vroege lange vlucht leken we op weg naar een gesloten Luik-Bastenaken-Luik waarbij het in de finale pas echt zou kunnen ontploffen. De vluchters van dienst waren Bart De Clercq Fransen Grellier, Rossetto en Perez, de Nieuw-Zeelander Gate, de Portugees Machado en de Nederlander Van der Lijke.

De maximale voorsprong bedroeg meer dan dertien minuten en naar het einde toe leek het peloton zich te miskijken. Met zestig kilometer voor de boeg hadden de vluchters nog steeds een voorsprong van meer dan zeven minuten, maar elke col sloeg een eindje van die voorsprong af.

De vroege vlucht hield het heel lang vol.

Op dertig kilometer van de streep bedroeg de voorsprong nog iets meer dan drie minuten. Perez, de man van Cofidis gooide de knuppel in het hoenderhok voorin en stortte zich naar de voet van de Roche aux-Faucons. Me een voorsprong van 18 seconden op zijn medevluchters begon hij eraan.

Het peloton ging onder impuls van Laurens De Plus vol aan het werk om het gat te dichten en kwam met nog twintig kilometer te gaan tot op twee minuten. Rossetto vervoegde zijn ploegmaat Perez nog, maar voorin bleven ze niet.

Koppel van Cofidis voorin

Perez moest afhaken en een groepje met onder meer Wellens rekende hem eerst in en liet het peloton achter. Daarin zaten met Kwiatkowski en Henao heel wat favorieten. Rossetto leek een zwaardere klant en bleef voorop tot de Saint-Nicolas.

Wellens reed uiteindelijk alleen naar Rossetto.

Daarvoor kreeg hij nog het gezelschap van Wellens, die niet wou rekenen op zijn sprint bergop tegen kanonnen als Valverde en co. Met een voorsprong van goed dertien seconden begonnen ze aan de Saint-Nicolas. Daarop was het sprookje over en out.

Henao en Albasini gooiden de kaarten op tafel en sprongen weg uit de groep. Valverde, Marten, Kwiatkowski, volgden met een groepje. Alle groten zaten nog voorin en ook Van Avermaet verloor niet veel tijd op de Saint-Nicolas. Formolo sprong nog weg en dook de laatste kilometers in als leider.

Nagelbijtend slot, Valverde maakt het af

Het elitegroepje hield Formolo goed in beeld en Daniel Martin zag zijn kans. Hij reed er op karakter naartoe. Valverde sprong nog naar de Ier toe en klopte hem makkelijk in de sprint. Kwiatkowski werd derde, Matthews vierde.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties