Laatste Belgische Giro-winnaar baalt: "Altijd een kweekvijver geweest voor goeie ronderenners, maar nu valt dat stil"

Redactie
| 9 reacties
Laatste Belgische Giro-winnaar baalt: "Altijd een kweekvijver geweest voor goeie ronderenners, maar nu valt dat stil"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het is ondertussen al 39 jaar geleden dat er een Belg nog eens de Ronde van Italië naar zijn hand kon zetten. Michel Pollentier deed het in 1977, één jaar later kroonde Johan De Muynck zich tot de laatste Belg die de Giro kon winnen.

En voorlopig blijft er een groot gat, want het ziet er niet naar uit dat er dit jaar een Belg zal winnen. "Het is vrij eenvoudig hoe ik toen gewonnen heb, legt De Muynck uit bij Sporza. "Ik nam de leiderstrui op de tweede dag en heb die niet meer afgestaan. Mijn tegenstanders waren toen Baronchelli, Moser en Saronni. Dat waren toch kleppers."

"ik kon het kopmanschap opeisen in de rondes en kreeg ook meer vrijheid in het opstellen van mijn koersprogramma", vervolgt de laatste Belgische Giro-winnaar. Maar De Muynck is niet alleen de laatste Belg die de Giro won, maar ook de laatste landgenoot die een Grote Ronde op zijn naam schreef.

Geen ronderenners

"Dat is niet plezierig. Voor mij is dat wel interessant, maar dat is het eigenlijk niet", geeft hij toe. "Het is enorm spijtig dat we geen ronderenners meer hebben. Of ik dat destijds gedacht had? Neen, zeker niet. We zijn altijd een kweekvijver geweest voor goeie ronderenners, maar nu valt dat een beetje stil. Enkele jongeren komen er nu aan en ik hoop dat ze veel leren."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties