Afscheid van 'El Pistolero': van een voetballend kind tot veel dopingperikelen en eindwinst in 7 Grote Rondes

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Afscheid van 'El Pistolero': van een voetballend kind tot veel dopingperikelen en eindwinst in 7 Grote Rondes

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Na lang nadenken heeft Alberto Contador maandag een beslissing over zijn toekomst genomen. De Spanjaard neemt na de Ronde van Spanje met een indrukwekkend palmares afscheid van de wielersport.

Contador groeide niet meteen op met de fiets in Madrid. De momenteel 34-jarige Contador beoefende eerst atletiek en speelde voetbal, voor hij met dank aan oudere broer Francisco Javier op zijn 14e begon te koersen. In zijn eerste jaren bij de jeugd was Contador nog geen veelwinnaar, maar het feit dat hij goed bergop reed, gaf hem al meteen de bijnaam 'Pantani'.

In 2003 tekende Contador zijn eerste profcontract bij ONCE-Eroski. In dat jaar won hij de tijdrit in de Ronde van Polen, maar 2004 was een jaar in mineur door een bloedklonter in zijn hersenen. Hij werd geopereerd en was maanden buiten strijd. In 2005 knoopte hij aan met een ritzege in de Tour Down Under, waardoor Contador opnieuw vertrokken was.

Contador met Froome

In 2006 begon 'El Pistolero' ook mee te doen in de belangrijke rittenkoersen, maar zijn ploegmaats en hijzelf kwamen in opspraak door Operacion Puerto. Contador viel zonder ploeg en tekende half januari in 2007 een contract bij Discovery Channel. De jonge Contador won Parijs-Nice en pakte zowaar eindwinst in de Tour. De trein was vertrokken.

Discovery werd opgedoekt en Contador verhuisde naar Astana. De Kazakse ploeg kreeg door het dopingverleden echter geen uitnodiging voor de Tour. Contador reed in 2008 last minute de Giro en won die zowaar. In datzelfde jaar won hij ook nog de Vuelta, wat hij ook in 2012 en 2014 nog eens overdeed. En ook in 2009 mocht Contador aan het feest in de Tour.

In 2010 won Contador een derde keer de Tour, maar hij werd uiteindelijk gediskwalificeerd na de hele Clenbuterol-affaire. Contador schreeuwde zijn onschuld uit en vertelde dat de cero, cero, cero... door besmet vlees voortkwam. De jaren daarna liep het wat minder voor Contador, al pakte hij dus nog twee eindzeges in de Vuelta en eentje in de Giro (2015).

Maar Contador kon nooit meer uitblinken in de Tour en ging bij wijze van spreken meer tegen het asfalt dan dat hij de Tour uitreed. Ook afgelopen jaar lukte het niet voor Contador. Het inspireerde hem om nog een keer alles uit de kast te halen en er na de Vuelta een punt achter te zetten. Toch heeft Contador een decennium lang voor spektakel gezorgd. Bedankt voor alles, Alberto. Adios!

Palmares en belangrijkste overwinningen van Alberto Contador:

-Tour de France in 2007 en 2009 (+ 3 etappes)
-Giro in 2008 en 2015
-Vuelta in 2008, 2012 en 2014 (+5 etappes)
-Parijs-Nice (2007, 2010)
-Tirreno-Adriatico (2014)
-Ronde van het Baskenland (2008, 2009, 2014 en 2016)
-Ronde van Burgos (2016)
-Route du Sud (2015)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties