Daarom staat het vrouwenwielrennen in Nederland heel wat verder dan in België

Redactie
| 0 reacties
Daarom staat het vrouwenwielrennen in Nederland heel wat verder dan in België
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het verschil met de buren uit Nederland was gigantisch groot op het afgelopen WK. De Nederlanders pakten drie keer goud en zilver, terwijl België met lege handen achterbleef. Vooral het verschil bij de vrouwen baart zorgen.

In Nederland staat men heel wat verder bij het vrouwenwielrennen. "Voor meisjes die willen fietsen, heb je bij ons precies dezelfde structuren als voor jongens", opent Nederlands bondscoach Thorwald Veneberg in HNB. "Specifieke meisjesclubs zelfs, waar enthousiaste vaders voor de begeleiding zorgen. We halen ook veel talent uit het schaatsen. Meisjes die 's zomers met de fiets trainen en zo de sport ontdekken."

'Kleine vijver'

Bij België blijft het aantal meisjes dat koerst erg beperkt. "De vijver waaruit we moeten vissen, is bijzonder klein", aldus directeur van de wielerbond Jos Smets. "Op het BK voor nieuwelingen stond een peloton van 36 meisjes aan de start. We willen wel meer meisjeskoersen organiseren, maar daar moeten wel deelnemers voor zijn. Het blijft o zo moeilijk om meisjes competitief aan het fietsen te krijgen."

En voormalig renster Marijn de Vries ziet nog een verschil. "Als je nu in Nederland begint met fietsen, moet je gelijk tegen de wereldtop aan de slag", vult de Vries aan. "Die geweldige generatie vrouwen in Nederland heeft elkaar gewoon sterker gemaakt. In België lijkt het omgekeerde te spelen: als enige meisje in een team van jongens, altijd in je eentje in de kleedkamer, dat houd je nooit vol."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties