Kogel is door de kerk: 101ste Giro start wel degelijk in Israël (én eert Scarponi)

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 0 reacties
Kogel is door de kerk: 101ste Giro start wel degelijk in Israël (én eert Scarponi)
Foto: © Photonews

Vandaag werd in Milaan de 101ste editie van de Ronde van Italië voorgesteld. De eerste grote ronde van 2018 start zoals verwacht in Israël, een mooie primeur. Het startschot weerklinkt op vrijdag 4 mei in Jeruzalem, waar een proloog van 9,7 kilometer wordt afgehaspeld. Echt iets voor Tom Dumoulin.

De presentatie van de Giro is steevast een chique bedoening en ook de grote namen mochten niet ontbreken. Zo tekenden Fabio Aru, Vincenzo Nibali, Alberto Contador en de winnaar van 2017 Tom Dumoulin present. Laatstgenoemde keek reikhalzend uit naar de parcoursvoorstelling en werd prompt op zijn wenken bediend.

Starten doen we dus met een proloog, waarna de sprinters zich na een tocht van Haifa naar Tel Aviv over 167 kilometer mogen opmaken voor de eerste grote clash. Vervolgens krijgt het Giropeloton een eerste stevige rit voor de wielen geschoven, maar liefst 229 kilometer lang met aankomst in Eilat.

Van Israël gaat het vervolgens ,naar het Italiaanse eiland Sicilië, waar de renners zich drie dagen mogen uitleven met een apotheose op de vulkaan Etna. Meteen een eerste grote test ook voor de klimmers en klassementsmannen. De sprinters blijven in de eerste week alvast op hun honger zitten want ook op het vasteland belooft het pittige kost te worden.

In de tweede Giroweek trekken de renners naar het noorden van de laars. Zo doen we bijvoorbeeld Filottrano aan, waar een eerbetoon moet volgen voor de betreure Michele Scarponi. Nog indrukwekkender wordt vast en zeker het debat op de beruchte Monte Zoncolan, we spreken dan al over de 14de etappe.

Het zwaartepunt ligt natuurlijk in de traditioneel geaccidenteerde slotweek. Een tijdrit van 34,5 kilometer moet de renners opwarmen voor een loodzwaar drieluik in de 18de (Prato Nevoso), 19de (Sestrière, Finestre en Bardonecchia) en 20ste etappe (Cervinia). Afsluiten, doen we met een kolfje naar de sprintershand in de hoofdstad Rome. Chris Froome had trouwens nog een leuke verrassing in petto:

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties