Belgische dopingjager niet te spreken over komst Lance Armstrong: "Crapuleus wat hij gedaan heeft" en "Geen greintje spijt"

Redactie
| 30 reacties
Belgische dopingjager niet te spreken over komst Lance Armstrong: "Crapuleus wat hij gedaan heeft" en "Geen greintje spijt"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Dat er voor- en tegenstanders zijn van de komst van Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen, is ondertussen meer dan duidelijk. Peter Van Eenoo van het Gentse dopinglab is er niet over te spreken.

"De komst van Armstrong is absoluut verwerpelijk. Armstrong is levenslang geschorst en heeft nog geen greintje échte spijt betuigd over zijn dopingverleden", zegt dopingjager Peter Van Eenoo bij Sporza. "Armstrong verwijst wat doping betreft steeds naar anderen, wat Wouter Vandenhaute nu ook doet. Ik vraag aan meneer Vandenhaute dat hij de namen noemt van de collega's van Armstrong die ook altijd doping gebruikt hebben."

Er waren volgens Van Eenoo in de tijd van Armstrong genoeg uitzonderingen die geen verboden producten namen. "Het is gemakkelijk om altijd te zeggen dat iedereen doping nam in die periode. Ik ben er zeker van dat er in die periode ook zuivere en faire renners rondreden die door Armstrong belazerd zijn. Die renners worden met de vinger gewezen terwijl dat onterecht is."

"Ik verwacht een eerste echt signaal van Armstrong dat hij klaar is voor een nieuwe start en als inspiratiebron wil dienen voor een faire sport. Want het gaat me niet alleen om het verleden, ook om de toekomst."

Druk op anderen

Van Eenoo vindt zijn omgang met anderen ook totaal niet kunnen. "Armstrong heeft zich niet al te mooi gedragen door mensen onder druk te zetten om ook doping te gebruiken. Dat is mijns inziens nóg erger dan het zelf doen. Mensen die geen doping nemen uit het team gooien, viseren en de sloot inrijden, dat is crapuleus. Ook daar is weinig schuldbekentenis voor gekomen."

Virenque werd ook betrapt, maar is ook nog aanwezig in de wielersport. "Laat me eerlijk zijn: ik geen fan van Virenque, ook door zijn gedrag in het verleden. Maar hij heeft zijn straf uitgezeten. Ik geloof dat als je spijt betuigt, ook al is het in te bedekte termen geweest, dat je dan een tweede kans verdient. Als je ook die beschaamt, dan is het volledig afgelopen en is het levenslang. Dan hoor je niet meer thuis in de sport."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties