Primeur voor Ronde van Vlaanderen: eerste Vlaamse topkoers die videoref krijgt

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 3 reacties
Primeur voor Ronde van Vlaanderen: eerste Vlaamse topkoers die videoref krijgt

Er is al een en ander gezegd en geschreven over de intrede van een videoref in de koers en in 2018 is het van dat: in de vier grote topklassiekers wordt een beroep gedaan op een televisiekijkende commissaris. Volgens 'Het Nieuwsblad' wordt dat voor ons land Guy Dobbelaere uit Geraardsbergen.

De videoref zal zijn opwaching maken in de vier monumenten: Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Ook in de Giro, Tour, Vuelta én op het WK in het Oostenrijkse Innsbruck zal het principe dat we vooral kennen vanuit het voetbal en hockey worden toegepast. De Vlaamse primeur is dus meteen voor 'Vlaanderens Mooiste'.

De videoref zal in de mobiele regiekamer aan de finish zitten. Dat moet hem toelaten om alle verschillende schermen te bekijken waarover de regisseur beschikt. Als de testperiode positief verloopt dan zal het aantal koersen met een televisiekijkende commissaris worden opgedreven.

Vier nationaliteiten

De videoref moet de taal spreken die gehanteerd wordt op de zender die de wedstrijd(en) covert. Dat betekent dat de UCI logischerwijs voor een Fransman, een Italiaan, een Spanjaard en een Belg kiest. Die vier mensen fungeren nu al als jurylid in WorldTourwedstrijden. Voor ons land wordt dat dus de al bekende Guy Dobbelaere (47).

Hoe zal die videoref nu precies optreden? Hij zal de koers mee beslissen, een groot verschil met de adviserende rol in het voetbal. De videoref in de koers zal een even belangrijke stem hebben als zijn collega's van de jury.

De UCI opteert in de klassiekers voor drie juryleden en een videoref. In de grote rondes krijgen we vier juryleden én een videoref. Als er over een beslissing gestemd wordt en er is een ex aequo dan geeft de stem van de wedstrijdvoorzitter de doorslag.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties