Gouden Degrendele kwam er na een tijdige ingreep: "We moesten ze terughalen naar België"
Sander De Graeve
Sander De Graeve vanuit Gent
| 0 reacties
Gouden Degrendele kwam er na een tijdige ingreep: "We moesten ze terughalen naar België"
Foto: © photonews

De gouden medaille van Nicky Degrendele op het WK in Apeldoorn is hét hoogtepunt van het Belgische baanwielrennen dit seizoen. Dat succes kwam er vooral na vele jaren hard werken én een tijdige ingreep van de federatie.

Zo had ze een tijd terug een serieuze dip na een minder goed aangepast trainingsschema in Zwitserland. Topsportcoördinator Koen Beeckman vertelt aan Wielerkrant het hele verhaal. "Nicky kwam binnen op de topsportschool als vijftienjarig meisje en had structuur nodig. Als puber is het niet altijd simpel om alle aandacht op de sport te vestigen. Maar we wisten dat ze er zou komen als ze er alles voor deed. Het talent was er."

"We hebben haar die kansen gegeven op de topsportschool, maar er was een structuur nodig na haar achttiende. Toen kwam er het aanbod uit Aigle. Daar is een trainingscentrum van de UCI zelf waar renners samenkomen uit landen zonder grote sprinttraditie. We hebben Nicky twee weken naar Aigle gestuurd om te testen en dat sloeg aan, ze zag het zitten."

In Aigle was het dak ingestort en werden meer duurtrainingen gegeven -Koen Beeckman

"Het was ideaal, hier waren te weinig sprinters om samen mee te trainen. Het heeft haar echt deugd gedaan en dat eerste jaar had ze een enorme stap vooruit gezet. Met als gevolg die bronzen medaille in Hongkong."

Maar daarna ging het mis. "We stelden vast dat ze daarna op het WK U23 iets minder was. We moeiden ons ook niet met de trainingen in Aigle, maar beoordeelden op prestaties. Toen hebben we toch naar Zwitserland gebeld. Bleek dat het dak van de piste deels ingestort was én er onder een nieuwe trainer meer duurtrainingen gehouden werden."

Daardoor botte de snelheid van Degrendele wat af. De federatie greep tijdig in. "We hebben haar teruggehaald en alles opnieuw in handen genomen. We namen Nicky ook uit competitie en lieten haar onder de leiding van Peter Pieters opnieuw naar haar beste niveau toewerken. Dat heeft gewerkt. Dé beloning was de gouden medaille op het WK. Dat was fantastisch."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Wielerkrant.be

Al meer dan 5093 wielerfans gingen je voor!

Met de Wielerkrant nieuwsbrief ontvang je dagelijks al het laatste wielernieuws per mail.

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties