Hartspecialist Pedro Brugada laat zijn licht schijnen over overlijden van veelbelovende renner Goolaerts

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 0 reacties
Hartspecialist Pedro Brugada laat zijn licht schijnen over overlijden van veelbelovende renner Goolaerts
Foto: © SC

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Volgens Pedro Brugada, de befaamde hartspecialist, bestaat de kans dat we nooit de doodsoorzaak van Michael Goolaerts zullen kennen. Hij denkt dan ook niet dat een autopsie veel duidelijkheid zal verschaffen rond het jammerlijke overlijden van de 23-jarige wielrenner.

Het is een beetje het verhaal van de kip of het ei, dat laat de 65-jarige Brugada optekenen in een reactie aan VTM NIEUWS: "We zitten altijd met de problematiek van wat er eerst gebeurd is. Is hij gevallen door een hartstilstand en is dat dus het primaire probleem of is het andersom? Heeft hij een accident gehad, is hij op iets gebotst met de fiets en is hij zo op de grond gevallen en heeft hij door dat gegeven een grote klap op de borstkas gekregen met als gevolg een hartstilstand? Dat is ook mogelijk."

"Je gaat niks zien"

Uiteraard wordt ook de discussie over de controles opnieuw geopend, moet die niet verstrengd worden? "Bij de amateurs hoe dan ook want daar gebeurt bijna niks, maar bij de profs wordt dat in principe goed gedaan. Zelfs met de screenings die nu gebeuren, moeten we realistisch zijn, je kan nooit 100% van de problemen aan het licht brengen." 

Brugada heeft ook zijn twijfels of een autopsie iets gaat opleveren: "Hij is gisteravond overleden, eigenlijk heel snel na het ongeluk, binnen de acht uur. Dan ga je in de autopsie in feite niks zien. Je gaat misschien een trauma zien of gebroken ribben. Maar wat betreft het hart, dat gaat geen tekenen tonen van wat er gebeurd is. Het is iets anders als iemand een hartinfarct doet en twee à drie weken later overlijdt, dan ga je littekens zien in het hart. Maar als het zo snel gaat, zelfs als het een acuut hartinfarct was, ga je niks zien." 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties