Nieuw dopingschandaal: Karsten Kroon bekende dopinggebruik aan Zonneveld

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 19 reacties
Nieuw dopingschandaal: Karsten Kroon bekende dopinggebruik aan Zonneveld
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het Nederlandse wielrennen kende met de bekentenissen van Thomas Dekker al geen al te goeie periode, nu komt ook naar buiten dat EUROSPORT-commentator Karsten Kroon doping gebruikte in zijn carrirère.

Kroon won daarin onder meer een Tourrit en was een gevestigde waarde in het peloton. Toen journalist Thijs Zonneveld van het Algemeen Dagblad hem wou inschakelen als analist, werd eerst gepolst naar zijn dopingverleden. "Er waren bronnen die me belastende dingen vertelden en er waren de afwijkende bloedwaarden in het verleden. Maar zelf sprak hij het liefst zo min mogelijk over het onderwerp", aldus Zonneveld.

"Bij het AD vonden en vinden we dat niet passen bij een analyticus: het zou hypocriet zijn hem naar zijn mening te vragen over een dopinggeval in de Giro, terwijl hij zelf niet over zijn eigen verleden wilde praten. Dat heb ik hem in een telefoongesprek op de man af gezegd."

Eerst een akkoord, daarna niet meer

"Hij bevestigde dat hij doping had gebruikt en dat hij erover na zou denken. Hij stond ervoor open om zijn dopinggebruik te bekennen, maar hij wilde het doen ná het wielerseizoen en op een door hemzelf gekozen platform." De samenwerking ging uiteindelijk niet door. "Toen het wielerseizoen was afgelopen, vroeg ik hem wat hij ging doen met zijn bekentenis. Hij antwoordde dat hij van gedachten was veranderd. Hij was niet meer van plan om te bekennen. Dat verraste me."

Zonneveld bracht het verhaal dan maar zelf naar buiten. "Kroon wilde niet bekennen, ik wilde niet medeverantwoordelijk zijn voor het beschermen van zijn geheim. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik waar ik kan dat we de zwijgcultuur in het wielrennen moeten doorbreken. Er vervolgens zélf aan meedoen zou ronduit kwalijk zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties