België stuurt 13 landgenoten naar Giro-start: die zijn onze verwachtingen
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
België stuurt 13 landgenoten naar Giro-start: die zijn onze verwachtingen
Foto: © photonews

Ons land stuurt 13 Belgen naar de start van de Giro in Israël. De ene is al wat ambitieuzer dan de andere. Wat kunnen zij de volgende weken betekenen?

De Belg met de roze droom

De Giro gaat van start met een tijdrit op Israëlische bodem. En dat is iets waar Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts (Lotto Soudal) zijn zinnen op heeft gezet. Campenaerts heeft zich minutieus voorbereid en hoopt zaterdag in het roze door Israël te rijden. De top 5 moet zeker de ambitie zijn voor Campenaerts, dromen van meer mag. 

De Belgen voor het klassement

Naar ons gevoel mogen twee Belgen mikken op een mooie eindnotering. De ene is Ben Hermans, de andere Louis Vervaeke. Die laatste is één van de luitenanten van Tom Dumoulin bij Team Sunweb. Indien de jonge Vervaeke (ex-Lotto Soudal) de uitredende Giro-winnaar telkens lang kan bijstaan in het hooggebergte, zit er automatisch een mooie eindnotering in. Al lijkt top 10 ons iets te hoog gegrepen.

Wie wel van top 10 mag dromen, is Ben Hermans. De 31-jarige Limburger heeft zijn beste jaren voor zich en maakte de overstap van BMC naar Israel Cycling Academy om daar het kopmanschap te krijgen. 

De Belgen voor de sprints

Jens Debusschere en Jürgen Roelandts zijn onze snelle Belgen in de Giro, al mogen de kwaliteiten van Tosh Van der Sande ook niet onderschat worden in de ritten waar de echte sprinters moeten afhaken. Debusschere weet van zichzelf dat hij intrinsiek trager is dan pakweg Viviani, maar in de massasprints zou Debusschere wel een vaste klant voor de top 10 - en wie weet wel voor de top 5 - moeten zijn. 

Roelandts (BMC) en Van der Sande kunnen makkelijker een heuvel over en kunnen zich meten in de sprints waarbij het peloton meer uitgedund is. Al lijken die kansen echter schaars te zijn. Ook Tom Van Asbroeck is allesbehalve traag, maar hij wordt één van de locomotieven voor sprinter Sacha Modolo.

De andere Belgen

Er resten dan nog 6 andere landgenoten in de Giro d'Italia. Tim Wellens is waarschijnlijk onze grootste kanshebber op ritwinst. Na zijn drukke Ardennenluik zal het de eerste week wellicht wat aanpassen worden, maar in de tweede en derde week moet ritwinst tot de mogelijkheden behoren. Al zullen niet alle ploegen happig zijn om de Limburger te laten rijden. 

Loïc Vliegen rijdt zijn eerste Giro ooit. De BMC-renner miste een groot deel van het voorjaar door een breuk aan zijn scafoïde, maar is zeker iemand om in de gaten te houden in de ontsnappingen. Vliegen werd niks voor niks ooit de nieuwe Gilbert genoemd. 

Gijs Van Hoecke (LottoNL-Jumbo), Frederik Frison (Lotto Soudal) en Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin) zullen vooral een dienende rol hebben bij hun respectievelijke ploegen. Sander Armée (Lotto Soudal) verraste vorig jaar met ritwinst in de Vuelta. Het zal niet makkelijk worden om dat ook in de Giro te verwezenlijken, maar we mogen de 32-jarige Herentenaar zeker verwachten in de bergen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

08/05/2021 - 30/05/2021 Giro
30/05/2021 - 06/06/2021 Critérium du Dauphiné
05/06/2021 Dwars door het Hageland
06/06/2021 - 13/06/2021 Tour du Suisse

Nieuwste reacties