Dit zijn onze favorieten voor de roze trui in de Giro (en waarom Froome een streepje voor heeft)

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 2 reacties
Dit zijn onze favorieten voor de roze trui in de Giro (en waarom Froome een streepje voor heeft)
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Ronde van Italië gaat vrijdag van start met een tijdrit in Jeruzalem. Wij overlopen alvast de favorieten voor de vier klassementen. Als laatste komt de roze trui aan bod.

Het belooft opnieuw een erg spannende Giro d'Italia te worden, met natuurlijk heel wat favorieten voor het roze. Uittredend winnaar Tom Dumoulin wordt als één van de grootste kanshebbers bekeken, net als Chris Froome, over wie de laatste maanden heel wat te doen was na zijn positieve plas op salbutamol in de Vuelta van 2017.

Dumoulin kende heel wat pech in het voorjaar. Materiaalpech, ziekte en een valpartij zorgden ervoor dat hij nooit de gewenste resultaten kon rijden in het voorjaar. Na zijn hoogtestage met ploegmaats Sam Oomen en Louis Vervaeke hoopt de Maastrichtenaar klaar te zijn voor het grote werk. 

Froome wil dan weer voor zijn derde Grote Ronde op rij gaan, na winst in de Tour en Vuelta van 2017. Wat iets meer in het voordeel van de Brit speelt, is dat er in de editie van dit jaar minder tijdritkilometers zijn dan vorig jaar. En daar heeft Dumoulin toch wel een streepje voor op Froomey. Bovendien heeft Froome met Poels, Henao en de la Cruz een ijzersterke ploeg waarop hij kan tellen. 

Fabio Aru lijkt de grootste uitdager van de twee topfavorieten. De Italiaan paste de voorbije twee jaar voor de Giro, maar eindigde in 2014 en 2015 wel al op het podium. Aru is opnieuw een grote kanshebber voor het podium. 

Eén van de sterkste blokken in de Giro is ongetwijfeld dat van Mitchelton-Scott, dat met Roman Kreuziger, Esteban Chaves én Simon Yates aantreedt. Bij Chaves zijn er wat twijfels na een minder seizoen in 2017, Kreuziger liet in het Ardennenluik zien dat hij meer dan oké is. Met onder meer een tweede plek in de Amstel Gold Race. Maar vooral van Yates mogen we een en ander verwachten. 

Bij Astana is het uitkijken naar Miguel Angel Lopez, één van de grootste rondetalenten op deze planeet. In de Vuelta van 2017 eindigde hij 8e, in de komende Giro moet hij hoger durven mikken. Bij Groupama- FDJ is Thibaut Pinot de man om naar uit te kijken. In het verleden bewees de Fransman al vaker een sterk klassement te kunnen rijden in een Grote Ronde. 

In de BMC-ploeg zijn Rohan Dennis en Nicolas Roche de aangewezen renners, al heeft hardrijder Dennis het moeilijk om te bevestigen in de bergen. Formolo werd dan weer 7e in 'La Doyenne' en stond vorig jaar nog in de top 10 van de Giro.

Hetzelfde geldt voor Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida). Dit jaar 5e in Luik, vorig jaar nog 6e in de Giro. Twee Italianen om dus naar uit te kijken. Louis Meintjes kon tot dusver nog geen spraakmakende uitslagen rijden in 2018, maar de Zuid-Afrikaan reed wel al 3x top 10 in een Grote Ronde. 

Tot slot: heel wat renners die volgens ons in aanmerking komen voor de top 10 kregen geen ster. Daarbij onder meer Michael Woods (2e in Luik-Bastenaken-Luik), onze landgenoot Ben Hermans, George Bennett en Gianluca Brambilla. De Italiaan is de kopman van Trek-Segafredo, maar reed nog nooit top 10 in een Grote Ronde. 

De favorieten van Wielerkrant.be voor de Giro:

**** Chris Froome 
*** Tom Dumoulin - Fabio Aru 
** Simon Yates - Miguel Angel Lopez - Thibaut Pinot 
* Louis Meintjes - Domenico Pozzovivo - Nicolas Roche - Davide Formolo 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties