California dreaming: dit heeft de Amgen Tour nog in petto!

Tieneke Van de Velde
Tieneke Van de Velde
| 0 reacties
California dreaming: dit heeft de Amgen Tour nog in petto!
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Gisteren sprintte Quick-stepper Fernando Gaviria nog soeverein naar de overwinning, maar wat zit er vandaag en de komende dagen aan te komen in de Amgen Tour of Californië? Wij plozen het voor u uit.

Van 13 tot 19 mei vindt in de staat Californië de enige Amerikaanse wielerwedstrijd voor mannen plaats die op de UCI WorldTourkalender prijkt. Deze Amgen Tour heeft alles wat je van een meerdaagse wielerwedstrijd mag verwachten: absolute topspurters,  pittige bergetappes én een editie voor vrouwen.

Voor elk wat wils

Geen gestage  opbouw in deze dertiende editie! Vandaag staat met de tweede etappe meteen al het betere klimwerk op het programma! In de 155 km die van Ventura naar Santa Barbara County leiden, worden gensters verwacht.  De finishlijn ligt op Gibraltar Road, een klim van 12 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. De klassementsrenners zijn dus maar beter op de afspraak!

De 3de rit is dan weer een kolfje naar de hand van de punchers. De aankomst situeert zich op het racecircuit van Laguna Seca in Monterey. Een heuvelachtige laatste 10 km met twee korte maar nijdige hellingen, moet voor de schifting zorgen. Waarschijnlijk zal Peter Sagan hier opnieuw zijn kans wagen. Hij klopte er 2 jaar geleden Greg Van Avermaet. Maar ook Jasper Stuyven, Oliver Naesen en Alexander Kristoff zien we hier wel iets proberen!

Op dag vier mogen de tijdrijders hun hartje ophalen in een individuele race tegen de klok over 35 glooiende kilometers. De tweede afspraak voor wie kans wil maken op de eindwinst. En dan denken we in de eerste plaats aan Egan Bernal, in april nog goed voor de tweede plek in de Ronde van Romandië. Ook Rafal Majka, Adam Yates en Romain Bardet hebben hun zinnen gezet op een goed klassement.

In de vijfde proef tussen Stockton en Elk Grove zullen de sprinters vermoedelijk terug aan het feest zijn. We verwachten een zinderende finale met een mano a mano tussen Marcel Kittel, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Alexander Kristoff, Peter Sagan en (waarom niet) Jasper Philipsen.

Een zinderend slot

In de voorlaatste etappe en tevens de koninginnenrit worden de kaarten geschud. De klassementsrenners zetten in deze rit, die 4.880 hoogtemeters telt, maar beter hun beste beentje voor.

Op de slotdag  wacht het peloton een vlak parcours en de perfecte rechte lijn voor een massaprint. Zowel Marcel Kittel als Mark Cavendish spurtten er de voorbije jaren al naar de zege. Zij zijn samen met Fernando Gaviria de topfavorieten voor de dagwinst.

De voorbije editie werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander George Bennett, voor Rafal Majka en Andrew Talansky. Enkel Majka is dit jaar opnieuw van de partij. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties