Analyse Waarom Tom Dumoulin voor een 'mission impossible' staat om zijn tweede Giro op rij te winnen

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
 Waarom Tom Dumoulin voor een 'mission impossible' staat om zijn tweede Giro op rij te winnen
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Tom Dumoulin telt in de stand van de roze trui momenteel 56" achterstand op Simon Yates. Het zal echter bijzonder moeilijk worden om zijn tweede Giro op rij te winnen. De Nederlander bost op een ijzersterke Yates, terwijl ook het aantal tijdritkilometers in zijn nadeel zijn.

Superieure Yates 

Yates is de heerser van de Giro-bergen. De Brit won ondertussen al drie etappes en het ziet er alleen maar goed uit wetende dat er nog drie bergritten aankomen. Bovendien lijkt er geen spatje verval te komen op de prestaties van de 25-jarige renner van Mitchelton-Scott.

Yates stond altijd bekend als een groot talent, maar lijkt dit jaar die extra grote stap te hebben gezet. Ook grote uitdager Dumoulin beseft het: de Brit moet een slechte dag hebben om hem in deze Ronde van Italië alsnog van de troon te stoten. 

Straffe ploeg

Nee, niet Team Sky maar wel Mitchelton-Scott kwam ongetwijfeld met de sterkste selectie aan de start van deze Giro. Het vergroot de kansen op een eindzege van Yates alleen maar meer. 

Esteban Chaves mag dan een inzinking hebben gehad, maar met Mikel Nieve, Roman Kreuziger en Jack Haig rijdt er nog heel wat geweld voor in de bergen rond. 

Bij Sunweb mogen Sam Oomen en Louis Vervaeke dan wel twee toptalenten zijn, tot zulke prestaties zijn beide renners in een ronde van drie weken nog niet toe in staat. 

Te weinig tijdritkilometers

Dumoulin is de wereldkampioen tijdrijden, maar in deze editie van de Giro gaf dat weinig voordeel. In deze Giro kregen de renners een tijdrit van 9,7 kilometer in Jeruzalem en dinsdag een tijdrit van 34,2 kilometer voorgeschoteld. In totaal goed voor 43,9 kilometer. Te weinig voor de tijdritspecialist Dumoulin. 

In 2017 waren het aantal kilometers tegen de klok wél in zijn voordeel. Met eerst een tijdrit van 39,8 kilometer en op de slotdag een chronoproef van 29,3 kilometer waren er in totaal 69,1 tijdritkilometers. Een immens verschil van 25,2 kilometer, waarbij Dumoulin ongetwijfeld nog extra tijd had kunnen pakken op de concurrentie. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties