Dit krijgen de renners voor de wielen geschoven in de Dauphiné
Redactie
| 2 reacties

Overzicht van het parcours van de Dauphiné Libéré

Dit krijgen de renners voor de wielen geschoven in de Dauphiné

Zondag is het weer zover! Dan wacht het peloton één van de laatste grote testen voor de Ronde van Frankrijk: het Critérium du Dauphiné! Al sinds 1947 siert deze prélude op de Tour de wielerkalender. Een wedstrijd vol spektakel en prestige!

Grote namen

Het palmares van de Dauphiné is niet min. Ondermeer Chris Froome (3x) en Bradley Wiggins (2x) sieren er de erelijst. Vorig jaar was die eer nog weggelegd voor Deen Jakob Fuglsang. Hij eindigde na een zinderende slotetappe 10" voor de Australiër Richie Porte en de Ier Daniel Martin in de eindstand. 

De Dauphiné is voor veel renners dan ook het gedroomde opstapje en de ultieme test voor de Ronde van Frankrijk. Al laten enkele Tour-favorieten de Dauphiné dit jaar links liggen. Zo zullen Chris Froome en Tom Dumoulin dit jaar niet aan de start verschijnen. De rest van het pak wacht deze editie een proloog en zeven aantrekkelijke etappes. Op dag 1 krijgen de renners als opwarmertje 6,6 vlakke kilometers in en om Valence voor de wielen geschoven. 

Voer voor baroudeurs!

Op maandag wacht hen al meteen een pittige, heuvelachtige etappe van 179 km tussen Valence en Saint-Just-Saint-Rambert. Daarbij moeten maar liefst zeven beklimmingen overwonnen worden: eentje van 2de, twee van 3de en vier van 4de categorie! 

De tweede etappe van Montbrison naar Belleville en Beaujolais begint dan weer vlak, maar leidt het peloton halverwege over 5 colletjes: vier van 3de en één van 4de categorie. In de finale wacht hen een vlakke aankomst.

Racen tegen de klok

Woensdag belooft spektakel met een ploegentijdrit vanuit Pont-de-Vaux naar Louhans-Châteaurenaud over 35 km. Een perfecte generale repetitie voor de ploegentijdrit in Cholet op dag drie van de Tour dit jaar. Mitchelton-Scott, Team Sky, Team Sunweb en BMC zullen erop gebrand zijn om deze discipline naar hun hand te zetten! 

Klimgeiten op de afspraak

De overige vier ritten zijn spek naar de bek van de klimmers, met telkens een aankomst bergop. De dag na de race tegen de klok, staat de etappe Chazey-sur-Ain naar Lans-en-Vercors op het programma.In de slotkilometers wacht het peloton nog een klim van 2de categorie. 

De vijfde rit voert van Grenoble naar Valmorel over 'slechts' 130,5 km. Hier zit het venijn duidelijk in de staart, want de echte test begint op 15 km van de streep met een beklimming buiten categorie. Ook de voorlaatste dag gunt ASO de renners geen rust. Tussen Frontenex en La Rosière wachten opnieuw vier colletjes: dit maal twee 'hors catégorie', één van tweede en de slotklim van 1ste categorie.

Spannend slot

Ook op de slotdag kan het klassement nog flink door elkaar geschud worden! In de 129 km die Moûtiers scheiden van de aankomst op de Saint-Gervais Mont Blanc moeten er 4 hellingen van eerste categorie beklommen worden. De bijna achttien kilometer lange slotklim met een maximaal stijgingspercentages van ruim 20%, vormt niet alleen het slotakkoord van deze Dauphiné, maar hoogstwaarschijnlijk ook de scherprechter.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

06/04/2020 - 11/04/2020 Ronde van het Baskenland
08/04/2020 Scheldeprijs
12/04/2020 Parijs-Roubaix
15/04/2020 Brabantse Pijl
19/04/2020 Amstel Gold Race

Nieuwste reacties