U mag erop rekenen: Mark Cavendish zal goed zijn in de Tour en wat betekent dat voor record van Eddy Merckx?

Kevin Vanbuggenhout
| 8 reacties
U mag erop rekenen: Mark Cavendish zal goed zijn in de Tour en wat betekent dat voor record van Eddy Merckx?

Mark Cavendish is vastberaden om in de Ronde van Frankrijk van dit jaar nog eens straf uit de hoek te komen. In 2018 wist hij voorlopig slechts één keer te winnen, maar toch staan de sterren lang niet slecht. De vraag die volgt: komt het record van Eddy Merckx qua aantal ritzeges echt in gevaar?

In de voorbereiding op de Tour gaat Mark Cavendish de Ronde van Slovenië rijden. Dat kan wel eens een wijze beslissing zijn, want daar legde hij in 2016 de basis voor een Tour grand cru. Cavendish won nog nooit een rit in Slovenië. Dat is dus zeker geen must. Het gaat vooral om het opbouwen van een goede conditie en een goed gevoel verwerven op de fiets.

Twee jaar geleden deed Cavendish voor het eerst Slovenië aan. Eens in Frankrijk volgden er vier etappezeges. Vorig jaar kwam hij na een contact met Sagan ten val in de de Ronde van Frankrijk waardoor hij zijn kansen niet meer kon verdedigen. Behoudens valpartijen heeft de topsprinter dus wel goede herinneringen aan deze voorbereiding. Voordien koos hij vaak voor de Ronde van Zwitserland of de Ster ZLM Tour.

GOED VOORTEKEN IN DUBAI

De enige overwinning van Cav in 2018 was een rit in de Ronde van Dubai. Een goed voorteken. De enige vorige keer dat hij won in Dubai volgde ook succes in Frankrijk. Door het terugkeren uit blessure heeft hij zich in het voorjaar geen grote doelen kunnen stellen. Dat hoeft niet per se nadelig zijn. Het kan hem net nog hongeriger maken om toe te leven naar de Tour.

Momenteel zit hij aan dertig ritzeges in de Ronde van Frankrijk. Het record staat op naam van Eddy Merckx met 34 stuks. Cavendish zou de grootste wielerlegende aller tijden graag evenaren, maar zover komt het in deze Tour wellicht (nog) niet.

Dan zou de wereldkampioen van 2011 de Tour echt al gaan domineren. Gezien de concurrentie lijkt het moeilijke opgave om nog eens uit te pakken met vier ritzeges in één grote ronde. Als zijn snelheid niet teveel afbot, kan het over meerdere jaren misschien wel nog.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties