19 Belgen aan de start van de Tour... Maar wie zijn onze kanshebbers op ritwinst?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 16 reacties
19 Belgen aan de start van de Tour... Maar wie zijn onze kanshebbers op ritwinst?
Foto: © SC

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

19 Belgen aan de start van de Tour. We moeten al naar 1994 teruggaan om dat aantal te evenaren (22). Maar wat is er de komende drie weken mogelijk voor onze landgenoten? Een vooruitblik.

De Tour is de hoogmis van het wielrennen. 19 Belgen komen aan de start van de Tour in de Vendée. Maar wie kan ons land ritwinst bezorgen? Greg Van Avermaet is altijd een kanshebber, al zal de BMC-renner geregeld moeten werken voor Richie Porte. Al is er de Waaslander ook beloofd dat hij in enkele ritten zelf zijn kans mag gaan. Schiet hij na 2015 en 2016 opnieuw raak?

Bij die andere Belg met een knap palmares hetzelfde verhaal. Philippe Gilbert bewees op het BK dat hij nog steeds erg hongerig is en gaat in de Tour op zoek naar ritwinst, al zal hij zich ook regelmatig moeten opofferen voor sprinter Fernando Gaviria. 

Jasper Stuyven, Yves Lampaert en Edward Theuns staan dan weer met stip genoteerd als er een uitgedund peloton overleeft in een rit. De Leuvenaar en West-Vlaming zijn in goede doen, bewezen ze in Zwitserland, en zijn bovendien erg snel aan de streep. Al zal Stuyven het ongetwijfeld ook enkele keren via een ontsnapping proberen.

Theuns wil dan weer nog iets goedmaken in de Tour, na zijn zware val van twee jaar geleden. Op papier is ook Timothy Dupont erg snel, maar met de beste sprinters ter wereld aan de start, wordt het moeilijk om mee te strijden voor ritwinst. Bovendien kan Dupont een overgangsrit minder goed overleven als pakweg Stuyven en Lampaert. 

Eeuwige aanvaller De Gendt

Als we aan ontsnappingen denken, dan komt de naam van Thomas De Gendt boven. Het grote doel is een ritzege, dat gaat boven de Superstrijdlust, die hij vorig jaar op een haar na miste. De laatste weken was het wat stil rond De Gendt, vanaf komende zaterdag verwachten we drie weken lang vuurwerk.

Ook voor Sep Vanmarcke en Jens Keukeleire wordt een ontsnapping de ideale kans op ritwinst. Bij heel wat andere landgenoten, denk maar aan Oliver Naesen, zal de focus vooral gericht zijn op de kopman. 

Bergen

In de bergen is het uitkijken naar Serge Pauwels en het Lotto Soudal-duo Tiesj Benoot en Jelle Vanendert. Benoot lijkt in principe de enige die een mooi klassement kan nastreven, maar de Drongenaar liet al weten dat hij ritwinst boven een pakweg 12e plek in de strijd om de gele trui verkiest. 

Samen met Pauwels en Vanendert moeten zij zich kunnen uitleven in het hooggebergte. Vanendert toonde in de Ardennenklassiekers erg goed te zijn en hoopt zijn huzarenstukje van in 2012 op de Plateau de Beille te herhalen. Pauwels was dan al enkele keren dicht bij een ritzege in de Tour, maar staat voorlopig nog droog in de Ronde van Frankrijk. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties