Voorbeschouwing Tour 2018: onze favorieten voor het bergklassement
Redactie
| 3 reacties

De favorieten van Wielerkrant.be voor de bollentrui met enkele Fransen en Majka als grootste kanshebbers

Voorbeschouwing Tour 2018: onze favorieten voor het bergklassement

Zaterdag gaat in de Vendée de Ronde van Frankrijk van start. Tijd dus om vooruit te blikken op alle klassementen in de Tour. Beginnen doen we met de bolletjestrui.

De bolletjestrui wordt - zoals u ongetwijfeld al weet - uitgedeeld aan de beste klimmer van de Tour. De afgelopen jaren werd de bolletjestrui vaak netjes verdeeld tussen de echte klassementsmannen en de aanvallers die hun zinnen zetten op de bollen.

Zo mocht Rafal Majka in 2014 en 2016 in Parijs de bollen aantrekken, terwijl ook Nairo Quintana (2013) en Chris Froome (2015) het al flikten. Het hangt er dus vanaf hoeveel vrijheid de aanvallers krijgen en/of de klassementsrenners zich vaak kunnen mengen om dagwinst in de bergen. 

Punten

De punten voor het bollenklassement worden verdeeld volgens categorieën: van 4e naar 1e en dan naar BC (buiten categorie). Bovendien worden er in de drie lastige Pyreneeënritten telkens dubbele punten uitgereikt op de slotklim. 

Vraagteken achter Barguil

Vorig jaar won Warren Barguil, toen nog voor Sunweb, de bolletjestrui. Dat had hij te danken aan onder meer dubbele ritwinst, waardoor hij ook nog de Superstrijdlust van Thomas De Gendt afsnoepte. Maar Barguil is dit seizoen een twijfelgeval. Bij zijn nieuwe ploeg Fortuneo-Samsic kon hij, mede door problemen met de fietsconstructeur, nog niet overtuigen. 

Majka krijgt bij BORA-hansgrohe opnieuw een soort van vrije rol en is dus onze topfavoriet voor het bergklassement. Hetzelfde geldt voor Pierre Rolland en Dani Navarro. Roland kan bij EF-Drapac zijn eigen kans gaan en gaat in de bergen maar al te graag in de aanval. Navarro bewees zijn goede vorm dan weer in de Dauphiné en de Route d'Occitanie, waar enkel Alejandro Valverde hem voorbleef. 

Wat kan De Gendt

Calmejane toonde al mooie dingen in de Tour en Vuelta, waar hij in zijn enige twee Grote Rondes telkens een rit won. Ook hij kan naar hartenlust op zoek naar bollen en ritzeges. Thomas De Gendt zijn specialiteit ligt dan weer niet in het hooggebergte, maar door zijn aanvalslust zal hij zeker enkele bollen kunnen meegraaien. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat hij tot op het einde meedoet voor de bergtrui. 

En dan zijn er natuurlijk nog de mannen voor de gele trui. Indien het allemaal wat meezit en de aanvallers niet al te vaak een vrijgeleide krijgen, dan zullen ook toppers als Froome, Bardet, Uran, Quintana en anderen punten sprokkelen. Zeker bij Movistar is er met drie kopmannen iets mogelijk in het bergklassement.

De favorieten van Wielerkrant.be voor de bolletjestrui:

**** Rafal Majka
*** Warren Barguil - Pierre Rolland
** Mikel Landa - Dani Navarro - Liliane Calmejane
* Thomas De Gendt - Chris Froome - Romain Bardet - Alejandro Valverde

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties