Voorbeschouwing Tour 2018: één grote favoriet voor de groene trui, één grote uitdager?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 17 reacties
Voorbeschouwing Tour 2018: één grote favoriet voor de groene trui, één grote uitdager?

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag gaat in de Vendée de Ronde van Frankrijk van start. Tijd dus om vooruit te blikken op alle klassementen in de Tour. Dinsdag was het de beurt aan het bergklassement, vandaag overlopen we de favorieten voor het puntenklassement.

De groene trui is de trui voor de snelste mannen in de Tour. Punten kunnen vooral gesprokkeld worden in de vlakke etappes en door tussensprints te winnen. En dus mag er altijd een renner met snelle benen in Parijs met het groen pronken. 

Sagan topfavoriet

De recordhouder wat betreft aantal groene truien is nog steeds Erik Zabel. De voormalige sprinter van T-Mobile veroverde zes keer de groene trui in zijn carrière, maar staat wel op het punt om geëvenaard te worden. Peter Sagan heeft op zijn prille leeftijd al 5x de puntentrui veroverd en heeft dus nog enige tijd om dat record te evenaren en te verbeteren. 

Geen heerser in de sprints

De grootste concurrent voor het groen lijkt Michael Matthews (Sunweb) te zijn. 'Bling' veroverde het groen vorig jaar, mede ook omdat Sagan al in de eerste week werd uitgesloten na het sprintincident met Mark Cavendish en omdat vijfvoudig ritwinnaar Marcel Kittel de strijd in de slotweek moest staken.

Matthews is op papier niet de snelste van het pak, maar kan net als Sagan ook heel wat punten in de heuvelachtige ritten sprokkelen. En daarom is ook de Italiaan Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) iemand om in de gaten te houden.

Twee mannen met een streepje voor dus, daarna komen de echte sprinters aan bod. Al verwachten we na de resultaten van de afgelopen maanden geen heerser zoals pakweg Kittel vorig jaar. Kittel lijkt nog steeds moeite te hebben met zijn overstap naar Katusha-Alpecin, terwijl Gaviria in Zwitserland geen echte sprinterskans kon verzilveren. 

Vraagtekens bij Greipel

André Greipel is naar eigen zeggen top met het oog op de komende drie weken, maar qua resultaten kon hij dat niet echt bewijzen. Ritzeges in de Ronde van België en Vierdaagse van Duinkerke zijn nu eenmaal - met alle respect - geen echte waardemeter. Groenewegen en Cavendish zijn bovendien intrinsiek sneller dan de 'Gorilla'.

Vorig jaar won Greipel geen enkele rit, een jaar eerder moest hij tot in Parijs wachten. Groenewegen lijkt dan weer de 'coming man' van de sprints. Dit seizoen tankte hij al heel wat vertrouwen, vorig jaar won de Nederlander de slotrit naar de Champs-Elysées. 

Cavendish is dan weer op recordjacht. De teller van 'Cav' in de Tour staat reeds op 30 stuks, zo is hij nog 4 ritzeges verwijderd van het grote record van Eddy Merckx (34). Na maanden (en zelfs een jaar) van pech hoopt de Brit van Dimension Data iets goed te maken in de Tour. 

De favorieten van Wielerkrant.be voor de groene trui:

**** Peter Sagan
*** Michael Matthews - Sonny Colbrelli
** Marcel Kittel - Fernando Gaviria  - Arnaud Démare
* André Greipel - Dylan Groenewegen - Mark Cavendish - Christophe Laporte

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties