"Ik ken één renner die Sagan kan verslaan op 'achtbaanaankomsten'. Mathieu, jij ziet hem elke dag als je je tanden poetst"

Redactie
| 11 reacties
"Ik ken één renner die Sagan kan verslaan op 'achtbaanaankomsten'. Mathieu, jij ziet hem elke dag als je je tanden poetst"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Journalist en ex-renner Thijs Zonneveld vond de vijfde etappe in de Tour niet bepaald bijzonder. De Nederland wist al op voorhand dat Peter Sagan wellicht zou winnen. En dus schreef Zonneveld een open brief aan Mathieu van der Poel, de renner die volgens hem Sagan het leven zuur kan maken.

Er stond woensdag geen maat op Peter Sagan. "De winnaar stond al van tevoren vast", vat Zonneveld samen. "Ze hadden Sagan de bloemen ook al bij het ontbijt kunnen bezorgen. Want Sagan is vier renners tegelijk. Hij sprint met de sprinters, hij puncht met de punchers, hij daalt met de bakstenen en als hij er zin in heeft kan hij klimmen met de klimmers. Een renner die alles kan in een tijdperk waarin iedereen zich specialiseert."

'Hij wint te vaak'

Van der Poel en Sagan kunnen nog wel met elkaar vergeleken worden. "Iedereen vindt ’m zo’n toffe peer, die Sagan. Ik kan me indenken dat jij er ook zo over denkt. Hij straalt plezier uit, neemt dat wielrennen niet zo serieus en doet waar hij zin in heeft. Ik geef toe: een verademing in een wereld waarin renners als robotten orders van de baas uitvoeren. Maar tegelijk begint het me de keel uit te hangen."

"Hij voert een act op, zorgvuldig in elkaar gezet door een marketingbureau. En vooral: hij wint te vaak. Hij is té goed, té compleet, en heeft een zesde zintuig om valpartijen te ontwijken. De manier waarop hij zich positioneert in een sprint: bovenmenselijk. Hij is die kerel uit de Matrix: hij weet op welke plek er een gaatje komt om in te duiken."

"Op aankomsten als die van gisteren gaat hij de komen­de 684 jaar onverslaanbaar zijn"

"Er is in het peloton geen renner zoals hij", vervolgt Zonneveld. "Niemand kan zoveel verschillende etappes in een grote ronde winnen als hij. Op aankomsten als die van gisteren gaat hij de komen­de 684 jaar onverslaanbaar zijn."

En dus breekt de Nederlandse journalist een lans voor van der Poel om naar de weg te komen. "Ik ken één renner die hem zou kunnen verslaan op achtbaanaankomsten. Jij kent hem ook, Mathieu. Je ziet hem elke morgen als je je tanden poetst."

Bijnummer

"Ik snap heus dat je liever door zand en modder ploegt. Maar ergens is het zonde dat de weg voorlopig een bijnummertje voor je is. Kan dat niet anders? Een paar maandjes op de weg zodat je een potje kunt achtbaansprinten tegen Sagan? Al was het maar opdat de winnaar niet van tevoren vast staat? Ah toe?"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties