Straffe stoot van Geraint Thomas: ploegmaat van Chris Froome met dubbelslag in de Tour

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
Straffe stoot van Geraint Thomas: ploegmaat van Chris Froome met dubbelslag in de Tour
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De zware Alpenrit naar La Rosière is gewonnen door Geraint Thomas. De luxeknecht van Chris Froome snelde in de laatste meters Mikel Nieve nog voorbij. Tom Dumoulin eindigde tweede, Chris Froome derde.

Een ruime groep ging er in deze korte maar lastige Alpenrit vandoor. Julian Alaphilippe, de bolletjestrui én etappewinnaar van dinsdag, was er bij, net als onze landgenoten Serge Pauwels en Thomas De Gendt. 'Loulou' pakte de volle buit op de Montée de Bisanne, maar een superdag zoals gisteren had hij niet. Met De Gendt, Barguil en Alaphilippe kregen we drie koplopers, maar ook zij werden ingelopen. 

Op de volgende klim van de dag, de Col du Pré, moest Van Avermaet afhaken. Er kwam een dag later dan verwacht een einde aan zijn glorietocht van 8 dagen in het geel. Ondertussen kregen Mollema en Uran een nieuwe mokerslag te verwerken, Alejandro Valverde zag zijn kans gaaf en versnelde op vijf kilometer van de top. Hij kreeg de steun van Soler, die zich liet uitzakken. Sky controleerde nog steeds en panikeerde niet. 

Val van Frank... 

Daarna volgde de Cormet de Roselend. Daar pakte bolletjestrui van vorig jaar Barguil de volle buit. Ondertussen werd de groep uitgedund naar nog slechts 13 renners, al vielen er meer en meer renners weg.  Het was ook even schrikken in de afdaling. Alleen de fiets van Mathias Frank bleef over na een valpartij - net waar ook Johan Bruyneel eens ten val kwam - maar gelukkig kon de Zwitser van AG2R-La Mondiale snel opnieuw op de fiets. 

Valverde kraakt

In diezelfde afdaling trok Dumoulin ten aanval. Hij kwam bij Valverde, maar die weigerde over te nemen en moest later op de 17 kilometer lange slotklim naar La Rosière de rol lossen. Vooraan bleven Caruso en Nieve over, al ging die laatste solo. Dumoulin lag echter op het vinkentouw. 

Ook bij de favorieten werd het interessant. Thomas waagde zijn kans en reed in geen tijd naar Dumoulin. Martin reageerde, Froome nestelde zich in zijn wiel. Thomas ging er in de laatste kilometer vandoor en maakte ruim 20" nog goed op eenzame leider Nieve. Thomas won en neemt ook het geel over van onze landgenoot Van Avermaet. Dumoulin werd tweede, Froome derde. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties