Ontdekking uit de Tour soleert naar zege, Froome verliest virtueel podiumplek
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 5 reacties

Roglic stoot Froome virtueel van het podium

Ontdekking uit de Tour soleert naar zege, Froome verliest virtueel podiumplek
Foto: © photonews

Geraint Thomas mag zich stilaan opmaken voor een ferme viering in Parijs. De gele trui hield stand in de laatste bergrit. Zijn ploegmaat Froome leed wel plaatsverlies in het algemeen klassement. Roglic reed in de finale weg van de andere favorieten en stoot Froome (voorlopig) van het podium.

Dat het voor Sagan een moeilijke dag zou worden, was al snel duidelijk. De groene trui bengelde van op het eerste colletje achteraan. Voorin vloeiden een drietal groepjes samen waardoor we achttien leiders kregen. Onder hen geen Belgen. De beklimming van de Alpin was een kolfje naar de hand van Alaphilippe, die zo zijn bolletjestrui zo goed als veilig stelde.

Zes van de twaalf in de kopgroep vielen nog voor het ingaan van de laatste honderd kilometer weg. In de groep der favorieten bewoog er ook wat op de Tourmalet. Lefgozer Bardet zette een vroege aanval in. Landa, Zakarin, Majka en Fuglsang pikten aan bij de Fransman. Op de top hadden zij nog slechts een half minuutje achterstand op de leiders. Ondanks dat het wat voeten in de aarde had, maakte de groep Bardet uiteindelijk ook de aansluiting.

OPGAVE VANENDERT

Ver in de achtergrond vond Sagan in het gezelschap van anderen dan toch een beter ritme. Slechter nieuws kwam er vanuit het Lotto-kamp. Wegens maagproblemen moest Vanendert er de brui aan geven. In de groep van de gele trui gooide Kruijswijk de knuppel in het hoenderhok. Vervolgens zette Dumoulin zelf een paar keer aan. Thomas en Roglic volgden haast moeiteloos. Froome moest een gaatje laten, maar werd teruggebracht door Bernal.

Bij een versnelling van Roglic moest Froome er wel af. De viervoudig Tourwinnaar moest hierdoor zijn podiumplek virtueel afstaan aan de renner van LottoNL. Enkel Thomas en Dumoulin konden op dat moment het wiel van Roglic houden. Later zou Froome toch weer aansluiten. Voorin waren Bardet, Landa, Majka en Zakarin de sterksten. Zij zagen de groep van de gele trui wel met rasse schreden dichterbij komen.

ROGLIC RIJDT WEG IN AFDALING

Majka zag Thomas & co dichterbij komen en plaatste dan nog maar een aanval. De Pool kwam als eerste boven op de Aubisque, maar werd in de afdaling weer bijgehaald. Onder de klassementsmannen kreeg vooral Quintana een oplawaai. De beste afdaling was van Roglic. De Sloveen kletste weg van de tegenstand, soleerde naar de overwinning en nam de derde plaats in het klassement in.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

24/08/2019 - 15/09/2019 Vuelta

Nieuwste reacties